La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha presentat aquest matí la Xarxa Verda Valenciana, un projecte de la Diputació de València per a crear un gran corredor ecològic per tot el territori valencià que facilite la mobilitat amb bicicleta i a peu i alhora promocione els parcs naturals, el patrimoni històric, els recursos culturals i llocs turístics dels pobles i comarques. per a crear una gran xarxa.

El diputat de Cooperació, Emili Altur, el diputat de Medi ambient, Josep Bort, la diputada de Turisme, Pilar Moncho, el diputat de Cultura, Xavier Rius i el diputat d’Informàtica i desenvolupament de l’Administració Electrònica, Iván Martí, han acompanyat a la vicepresidenta en la presentació d’aquest projecte que implicarà a múltiples àrees.

«Es tracta d’una xarxa o corredor ecològic per a recórrer a peu o amb bici i que podrà ser emprada tant per a trajectes curts, interurbans i quotidians com per a recorreguts llargs, també per als turistes», ha afirmat la responsable de la Diputació.

En aquest sentit, la vicepresidenta de la Diputació ha informat que la Xarxa «no estarà basada en grans obres, sinó en infraestructures existents, per la qual cosa requerirà petites actuacions per a unir carrils bici, camins rurals i vies verdes amb una senyalització i publicitat comuna».

Maria Josep Amigó s’ha referit així a l’aposta de la nova Diputació de «prendre la iniciativa i actuar com a coordinador de totes les actuacions descoordinades, disperses i inconnexes que en els anys anteriors s’han dut a terme en els municipis».

Xarxa pionera en mobilitat sostenible

La vicepresidenta ha expressat la voluntat d’estendre el projecte a tot el territori valencià d’una forma integradora i transversal: «Perdrà sentit si no es coordina amb la Generalitat Valenciana i la resta de diputacions per a aconseguir finalment una xarxa autonòmica, primera i única en tots l’estat espanyol».

En aquesta línia, Amigó ha assegurat que la xarxa autonòmica «situarà als valencians i valencianes al capdavant en l’aposta per la mobilitat sostenible, la lluita contra el canvi climàtic i en foment d’un turisme alternatiu més estès en la Unió Europea».

La vicepresidenta ha transmès optimisme amb el projecte i ha esmentat que «serà una Xarxa Verda plena d’oportunitats on la mobilitat sostenible serà l’excusa per a gaudir del territori i posar-ho en valor, unes vegades amb carrils ciclopeatonals i unes altres amb carrils socials i ecològics i culturals». Igualment, ha informat que «quan siga necessari, es crearan brancs per a connectar-los amb localitzacions o monuments culturals».

Participació

Quant a la participació d’altres entitats, Amigó ha informat que s’afegiran a la Xarxa les iniciatives promogudes per diferents administracions, entitats socials, ecologistes o altres associacions que fomenten l’ús de la bicicleta i propostes provinents d’associacions d’usuaris cicloturistes. D’aquesta manera, la vicepresidenta s’ha referit al projecte europeu Euroveló, a la ruta pel canal Xúquer-Túria i rutes culturals com el Camí Jaume I.

Amigó ha manifestat també que la Xarxa Verda Valenciana s’emmarca dins dels objectius de la nova Diputació, que són: coordinació i sinergies entre àrees de govern de la Diputació (en aquest projecte participen els departaments de Cultura, Turisme, Medi ambient, Cooperació, Noves Tecnologies i Carreteres) i amb altres administracions públiques i entitats; participació ciutadana; eficiència, racionalització i transparència en la despesa pública; vertebració i cohesió del territori; promoció del nostre patrimoni turístic, cultural i natural i la tornada econòmica delcicloturisme com a revulsiu per a l’economia local i creació d’ocupació.

Fases

Pel que fa a les fases del pla, la vicepresidenta ha anunciat que el projecte es desenvoluparà el pròxim any quan començaran algunes accions estratègiques dividides en fases. En primer lloc, s’elaborarà una anàlisi i diagnòstic de la situació actual per a conèixer les preexistències, les actuacions previstes i les necessitats reals dels municipis amb la finalitat de marcar objectius, estratègies i definir el pla. En aquesta fase també es marcaran prioritats i identificar punts i accions que es podran executar a la fi de 2016.

La resta de fases consistiran a continuar «cosint» el territori amb la Xarxa i a millorar els trams existents amb nous equipaments i senyalística.

«L’objectiu és unir els nostres pobles i comarques mitjançant  la Xarxa Verda per a posar en valor el patrimoni cultural, natural i turístic, i abasta tot el territori», ha recalcat Amigó.

Al mateix temps, ha destacat algunes accions que han de ser prioritàries, com connectar l’Horta Nord amb l’Horta Sud, o comunicar alguns municipis amb la costa.