La vicepresidenta de la Diputació, Mº Josep Amigó, i el diputat de Cultura, Xavier Rius, assisteixen demà dimecres, 10 de febrer a les 19:30, a la presentació del Llibre-Cd “Òpera al Patriarca Sant Joseph”, obra considerada com la primera òpera que es va compondre a la Comunitat Valenciana.

La partitura de la “Òpera al Patriarca Sant Joseph” ha sigut reconstruída i instrumentada per Rodrigo Madrid, que estarà present en l’acte al costat del director del MuVIM, Rafael Company, i la directora general d’Universitat, Recerca i Ciència de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno.

L’acte de presentació comptarà amb un concert en el qual participaran el tenor; Antonio Lozano, la soprano Carmen Botella, i el clau, Rodrigo Madrid, que interpretaran algunes àries d’aquesta òpera.

L’òpera valenciana del XVIII

La partitura que ha arribat a les mans de Rodrigo Madrid és una obra composta per José Pradas en 1718. El facsímil original -conservat en l’arxiu de la Catedral de València-, conté només les parts vocals i el baix, gaudint a l’origen d’un acompanyament instrumental que les seues particellas s’han perdut. Per aquesta raó, Rodrigo Madrid ha reconstruït i instrumentat la partitura seguint la pràctica utilitzada per Pradas els usos compositius de la qual va aplicar després d’estudiar el seu catàleg compositiu.

L’òpera va ser en el seu moment representada, per la qual cosa les parts afegides pel professor Madrid -introducció, intermedis instrumentals, cor final- i la reordenació de recitats i cobles responen a la necessitat que els personatges de la trama puguen entrar i eixir lliurement de l’escena cercant articular un desenvolupament argumental de gran riquesa emotiva.

L’obra ha sigut gravada per la Capella Saetabis dirigida pel propi Rodrigo Madrid.

El descobriment, la publicació, difusió i posada en escena d’aquesta òpera suposa donar a conèixer aquesta petita joia del teatre musical sacre com una part més de la riquesa cultural valenciana.

L’òpera es va presentar el passat mes d’octubre a Nova York per a després continuar la seua presentació en Verona, Rio de Janeiro (2016) i Tòquio (2017).