La Institució Alfons el Magnànim (IAM) passarà a anomenar-se també Centre Valencià d’Estudis i Investigació, segons va aprovar el Ple de la Diputació dimarts passat, 16 de febrer.
El director de la IAM, Vicent Flor, va explicar que, amb la nova denominació oficial —Institució Alfons el Magnànim, Centre Valencià d’Estudis i Investigació— pretenen convertir el Magnànim en un centre de recerca «de primer ordre, que col·labore amb les principals universitats i centres investigadors i culturals valencians».  Així mateix, Flor va assegurar que el canvi també es tracta de «un clar homenatge a la Institució Valenciana d’Estudis i Investigació (IVEI) i una declaració d’intencions de la nostra voluntat de recuperar el paper clau d’aquell organisme com a referent del pensament i la recerca en la societat valenciana». Equilibri entre Humanitats i Ciències
D’altra banda, el reglament reformat estableix una nova estructura de treball de la Institució a través de la creació dels instituts de Ciències Socials i de la Cultura, Ciències Físico-Naturals, Humanitats i Patrimoni, i Història.

Vicent Flor no va voler donar informació sobre les persones que dirigiran els instituts fins que el nomenament siga oficial, però si va avançar que seran «investigadors de primer nivell del món universitari, amb els quals ja hem parlat».

En paraules del nou director del IAM, aquests instituts «ja no seran organismes unipersonals, com les aules existents fins ara, sinó que hi haurà una direcció que coordinarà l’equip d’investigadors».

D’aquesta manera, segons Flor, «s’obri la Institució Alfons el Magnànim a tots els camps del coneixement, recuperant les ciències socials i les ciències físico-naturals i de la salut, ja que són elements fonamentals per a poder millorar la qualitat de vida de la majoria dels cinc milions de valencians».