La Diputació de València ha assumit la seua responsabilitat coordinadora enfront del Canvi Climàtic i este matí ha presentat la seua estratègia d’acció en una jornada celebrada en el MUVIM, a la que han assistit més de 150 representants i tècnics municipals.

La vicepresidenta, Mª Josep Amigó, ha afirmat que amb aquest acte, “donem el tret d’eixida al Pacte de les Alcaldies i se n’anem d’ací amb la sensació que hem començat un camí ple d’oportunitats per als nostres pobles i la nostra societat”. I ha afegit: “amb l’escalfament global estem davant d’un gravíssim problema, però també davant una enorme oportunitat de dinamització de l’economia dels nostres municipis per, implementant polítiques de mitigació i d’adaptació, avançar cap al canvi de model energètic, el canvi de model productiu i la creació d’ocupació de caràcter local”, ha afegit la vicepresidenta.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha assenyalat que els objectius del Pacte de les Alcaldies són cada vegada més ambiciosos però, si som capaços de llegir-ho, cada un d’ells amaga darrere grans oportunitats per als nostres pobles”.

En este sentit, Bort ha avançat en presència del diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, que els ajuntaments adherits al Pacte d’Alcaldies seran premiats ja que l’adhesió “puntuarà positivament per a rebre més ajudes dels Programes Provincials d’Obres i Serveis, PPOS, però de manera controlada”.  En aquest sentit Mª Josep Amigó ha afegit que “volem anar més enllà, incentivarem econòmicament als ajuntaments però sabent que si no compleixen en un any amb les obligacions del pacte se’ls retiraran eixes ajudes i serà evident el mal lloc on quedarà un municipi que s’adhereix i després no compleix” .

Bort ha insistit en què s’ha de caminar cap a on indica la Comissió Europea. “No podem deixar fora de la nostra agenda política i econòmica la reducció d’emissions, l’eficiència energètica i la promoció de les renovables. Tenim un gran camí per davant, per això, al llarg dels pròxims anys treballarem per aconseguir el compromís ferm de tots els municipis valencians amb la seua adhesió al Pacte de les Alcaldies. Els encoratjarem i recolzarem per a treballar sobre el consum en les instal·lacions i equipaments públics, el consum domèstic, el transport privat, la pobresa energètica i l’autonomia energètica amb recursos energètics propis i renovables capaços de generar riquesa, llocs de treball i incentivar la innovació tecnològica”, ha conclòs el diputat.

Arribar en dos anys al 80% d’ajuntaments adherits

L’acte d’aquest matí sobre el Pacte de las Alcaldies pel Clima i l’Energia, tenia la intenció de promoure l’adhesió dels municipis valencians al mateix, ja que s’ha mostrat com una ferramenta perfecta per a impulsar la lluita contra el canvi climàtic des dels municipis.

El Pacte de les Alcaldies és un moviment impulsat per la Comissió Europea per a lluitar contra el canvi climàtic des dels municipis. Des del seu inici en 2008, el Pacte de las Alcaldies ha sigut signat per més de 6.500 municipis en tota Europa i més de 1.450 a Espanya. Mentre a Alacant hi ha 130 municipis adherits dels 140 que son en el total de las comarques alacantines, a València, de 266 municipis només hi ha 17 adherits en l’actualitat i el diputat Bort creu que en les noves mesures s’arribarà en un parell d’anys a que el 80% d’ajuntaments de la província estiguen adherits al Pacte.

L’èxit del Pacte, en la majoria dels casos, ha estat estretament lligat a l’adhesió de les administracions supramunicipals com a coordinadores territorials del mateix. Mentre altres Diputacions ja porten 8 anys treballant en esta línia amb grans èxits per als seus municipis, la Diputació de València no havia iniciat el camí fins ara. El passat mes de febrer es va acordar per Ple, amb el recolzament de tots els grups, l’adhesió de la Diputació com coordinador territorial al Pacte de les Alcaldies.

Objectius en nombres

Els nous objectius per a l’horitzó 2030 són: Reducció d’un 40% en les emissions de CO2, estalvi d’un 27% amb l’aplicació de mesures d’eficiència energètica, reconversió d’un 27% de consums a energies renovables i reducció de la vulnerabilitat dels nostres territoris enfront del canvi climàtic per mitjà de mesures d’adaptació.

Thomas Brose, Director de l’Aliança pel Clima, ha explicat que “cal passar de l’energia fosil a l’energia renovable amb polítiques publiques que recolzen aquests canvis. No és un procés administratiu només, és un procés de transformació social”.

Brose ha afegit que “en la conferència de París es destacà que la importància dels municipis es fonamental per a dur a terme el que els Estats no poden aconseguir desenvolupar en aquest canvi tan necessari”.

Des del Servei de Medi Ambient de la Diputació, Isabel Moyà ha explicat els beneficis i les oportunitats que suposa per als municipis adherir-s’hi al Pacte i els passos que han de seguir els ajuntaments que vulguen fer-ho. Per la seua part, Ramón Bellido ha explicat les diferents ferramentes de que disposa la Diputació per donar suport als municipis adherits al Pacte de les Alcaldies.

La presentació ha comptat també amb la participación de Carme García Lords (Ex-Alcaldessa de Rubí i responsable d’EcoooLocal a Catalunya), Plàcid Madramany (Director de l’Agència Energètica de la Ribera), Isabel Moya (Cap de Secció de Medi Natural i Sostenibilitat de la Diputació de València) i Ramon Bellido (Cap de Servici de Medi Ambient de la Diputació de València).