La creació d’un nou premi d’assaig i els premis València Nova en totes les modalitats per a persones que no superen els trenta anys són les principals novetats de la convocatòria del 2016 dels Premis València de la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i Investigació. A més, se suprimeix el premi de noveŀla negra en castellà amb l’objectiu de no incrementar la despesa.

Els canvis aprovats per la Diputació de València apareixen detallats en la publicació de les noves bases reguladores en el Butlletí Oficial de Província del 17 de març passat, encara que el termini de presentació d’originals començarà quan es convoque l’edició 2016 i les noves bases siguen definitives després de l’exposició pública.

Premi d’assaig

A les categories existents de narrativa i poesia en valencià i en castellà s’afegirà des d’enguany un premi d’assaig per a guardonar treballs d’investigació referits a qualsevol camp del coneixement (humanitats, història, ciències socials i ciències fisiconaturals), especialment aquells que tracten aspectes de rellevància per a la societat valenciana.

«D’aquesta manera omplim un buit evident. No era comprensible que als premis d’una institució com l’Alfons el Magnànim, que es dedica bàsicament a la publicació d’estudis universitaris i d’investigació, no existira la modalitat d’assaig» —ha explicat el director de la institució, Vicent Flor.

Suport als jóvens

L’altra gran novetat del 2016 és la creació dels premis València Nova per a menors de trenta-un anys en totes les categories d’assaig i narrativa i poesia en castellà i valencià. «Som conscients de les dificultats de tot tipus que troben hui les persones jóvens, siga en la literatura o en la investigació, per això volem contribuir en la mesura de les nostres possibilitats a ajudar els que comencen i oferir-los oportunitats» —ha informat Flor.

Dotació econòmica i publicació

Els guardons de la Diputació impliquen, a més de la publicació, una dotació econòmica, que serà de 15.000 euros en les modalitats de narrativa (en valencià i castellà) i assaig, mentres que els de poesia (en castellà i valencià) rebran 7.500 euros. El premi en metàŀlic per a les modalitats de València Nova per a jóvens és de 5.000 euros per als de narrativa i assaig i de 2.500 per als de poesia.

El Diputat de Cultura, Xavier Rius, ha declarat que, «amb la mateixa dotació econòmica que en anys anteriors, la Diputació de València contribuirà a editar deu llibres, el doble que en edicions anteriors. Tractem de maximitzar els recursos públics en benefici de la cultura i a més incorporar nous valors en la creativitat literària i el camp de la investigació».

Com en edicions anteriors, Edicions Bromera publicarà els quatre premis de poesia i narrativa en valencià i Ediciones Hiperión, els dos de poesia en castellà.

Com a novetat d’enguany, Versátil Ediciones editarà els dos de narrativa en castellà, mentres que serà la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i Investigació mateixa la que editarà els dos premis d’assaig dins del seu catàleg general.

Els premis d’assaig podran presentar-se en valencià o en castellà i s’editaran en valencià «amb l’objectiu de propiciar la investigació en valencià, un espai en què és clarament minoritari, i contribuir així a la igualtat lingüística» —ha dit Rius.

La participació en els premis es farà per modalitat electrònica per a facilitar la presentació a tots els creadors i investigadors amb independència del seu lloc de residència.