El diputat de Modernització i Administració Electrònica, Ivan Martí, junt al cap del Servei d’Informàtica i dos tècnics de la Diputació, han presentat davant el comitè avaluador de Red.es, un organisme depenent del Ministeri d’Indústria, en la seu de Madrid, el gran projecte de la Diputació de València, “SmartDival”. Aquest projecte, que consisteix en la creació d’una plataforma de serveis compartits, competeix amb prop d’un centenar d’iniciatives presentades a la convocatòria del ministeri per al desenvolupament del programa de ciutats intel·ligents i que es resoldrà en el mes de juliol.
El diputat Ivan Martí ha explicat que “aquest gran projecte que estaria finançat en un 60% pel ministeri i un 40% per la Diputació és decisiu per a avançar en la sostenibilitat dels municipis, l’eficiència energètica, la prevenció d’incendis i en la participació ciutadana” i que a més “permetrà arreplegar gran varietat de dades dels diferents municipis, entrecreuar-los i processar-los i que siguen d’utilitat per a futures accions”. El punt de partida d’aquesta proposta inicial, que s’anirà ampliant amb el temps, és crear un catàleg de serveis Smart a la disposició de tots els municipis que ho sol·liciten, i que abasten àrees com la promoció econòmica, el medi ambient, la participació ciutadana, l’eficiència energètica i la formació. El projecte de “SmartDival” està pressupostat en sis milions d’euros. El diputat de Modernització ha explicat que amb “SmartDival es pretén donar el salt per a passar de la gestió administrativa a la gestió de la ciutat, de manera que siga la Diputació la que lidere la implantació de serveis Smart, posant a la disposició de tots els ajuntaments valencians una plataforma comuna on canalitzar els seus serveis en aquesta matèria i facilitar l’accés a la informació”. En la província de València el 90% dels 266 municipis que la componen tenen menys de 20.000 habitants, per la qual cosa “és difícil que els seus ajuntaments aborden projectes de Smart Cities, des d’un punt de vista econòmic, tècnic i funcional”, segons el diputat. Aquesta iniciativa cerca que es produïsquen estalvis i millores de l’eficiència de la gestió municipal, es fomenta la interoperabilitat entre diferents administracions, tant municipals com a supramunicipals, es promou i facilita l’accés a la informació per part de tots els ciutadans, propiciant la creació de noves oportunitats de negoci, i s’assegura l’efecte multiplicat i l’accés a municipis xicotets. “Per a la nova corporació, la modernització de les administracions locals és una prioritat estratègica, i l’objectiu d’aquest projecte és reduir la bretxa digital i permetre que qualsevol valencià es puga beneficiar dels serveis, visquen en una ciutat gran o xicoteta”, ha assegurat Ivan Martí. El diputat ha explicat que “el valor afegit d’aquesta iniciativa és obtenir dades de diferents ciutats per a integrar-los en Big Data i així trobar relacions entre les diferents ciutats, amb l’objectiu de crear un “Big Open Data” amb informació a la disposició del ciutadà. Projecte pilot
La Diputació ha engegat una iniciativa pilot sobre una plataforma on s’han implementat quatre experiències Smart, com són l’eficiència energètica en edificis municipals, la gestió de reg en jardins públics, la gestió d’indicadors de ciutat i la interoperabilitat de la plataforma a través de la Interfície de Programació d’Aplicacions. El diputat ha explicat que “aquesta iniciativa s’ha implantat en cinc municipis de diferents característiques, tant geogràfiques, econòmiques com a demogràfiques, i ens està permetent adquirir una experiència i un coneixement que ens seran molt útils com a base del nou projecte”. Ivan Martí ha assenyalat la seua intenció d’ampliar aquestes solucions a la resta del territori i integrar-les en la futura plataforma provincial. Els alcaldes dels municipis d’Alzira, Genovés, L’Olleria, Venta del Moro i Xeraco, en els quals s’ha implantat aquest projecte pilot, es van reunir amb el diputat per a fer una valoració inicial, així com plantejar dubtes i suggeriments. El diputat Ivan Martí ha afirmat que “el concepte smartcity suposa un pas més enllà en la modernització dels serveis municipals, perquè està dissenyat per a aconseguir més eficiència, oferir millors serveis als ciutadans, estalviar costos, disminuir emissions contaminants i impulsar tot tipus d’iniciatives socials, culturals i mediambientals”.