Alcaldes i tècnics d’Olocau, Moixent, Ayora, Camporrobles i Llíria, així com representants del Museu de Prehistòria de València, encapçalats per la seua directora Helena Bonet, s’han reunit amb el diputat de Cultura, Xavier Rius, per acordar un pla de treball que revitalitze els jaciments ibers de la província que han estat objecte d’investigació i la seua millor difusió.

València és terra d’ibers i amb aquestes iniciatives, nascuda a proposta del Museu de Prehistòria i dels municipis adherits, s’intenten potenciar els valors patrimonials i arqueològics dels valencians. Al llarg dels darrers anys hi ha hagut una gran implicació del Museu de Prehistòria en aquestes campanyes, i les visites han anat en augment any rere any, amb molta expectativa de cara al futur.

El Museu enguany, a més del manteniment dels serveis de visites de la Bastida dels Alcusses i el Puntal dels Llops i de l’organització de les jornades de portes obertes anuals dels jaciments d’Olocau, Moixent i Caudete de las Fuentes, ha dissenyat una línia de subvencions per al manteniment de serveis de visites en jaciments d’època ibèrica de la província visitables. També està implementant un pla de senyalètica, ha editat un llibre sobre senderisme entorn dels jaciments de la Ruta, està editant un nou conjunt de fullets per a la seua promoció i continua oferint l’exposició itinerant Fotoibers als municipis valencians. Precisament, esta exposició tanca les seues portes el pròxim 28 de maig a Titaguas amb una jornada ibera amb activitats d’oci i cultura per a tota la família, després viatjarà a Ademuz i Algemesí.

Xavier Rius s’ha compromès a mantenir una reunió amb els representants de la Generalitat Valenciana, per tal de veure com inserir aquesta iniciativa dins d’un pla de vertebració del territori i de potenciació de les rutes iberes arreu del país, amb la implicació d’altres importants jaciments.

Els jaciments de la Ruta dels Ibers contribueixen al descobriment del nostre patrimoni, amb una barreja singular de cultura, història i espais de gran bellesa i valor paisatgístic.