Més del 80 per cent dels treballs de neteja i condicionament de muntanya que realitzen les brigades forestals de la Diputació de València se situen en municipis el territori dels quals pertany parcial o totalment a l’àmbit de la Xarxa Natura 2000.
Les dades han sigut extretes amb motiu de la celebració del Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000, que se celebra i que commemora la creació d’aquesta xarxa l’any 1992. Segons la gerència de Divalterra, formada per Víctor Sahuquillo i Agustina Brines, “aquestes dades vénen a confirmar la importància de la labor de les brigades forestals, ja que parlem d’entorns d’un extraordinari valor ambiental, la neteja i el condicionament del qual són fonamentals per a minimitzar el risc d’incendi”. Els gerents assenyalen que “quan es produeix un incendi forestal, la catàstrofe ambiental no es queda en el propi territori afectat, sinó que es tradueix també en la destrucció d’hàbitats existents i la pròpia flora i fauna que allí habita”. Més de 27.000 espais protegits

La xarxa Natura 2000 té com a finalitat protegir i gestionar hàbitats i espècies vulnerables a nivell europeu, independentment del país al que pertanguen. Aquesta Xarxa està composta per Zones Especials de Conservació (ZEC), designades per a protegir un o varis dels 230 tipus d’hàbitats amenaçats i de les 1.000 espècies que estan catalogades per la UE.

Els territoris protegits comprenen també les anomenades Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), que vetlen per més de 190 espècies d’aus amenaçades i aiguamolls d’importància internacional.
Amb 27.000 espais protegits i un milió de quilòmetres quadrats en tota Europa, la Xarxa Natura 2000 està considerada com la major aposta de la Unió Europea per a conservar les nostres espècies i hàbitats més emblemàtics. Dia Europeu

Amb la celebració del Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000, es pretén “cridar l’atenció sobre l’important que és aquesta xarxa d’espais protegits -la major del món- per a la conservació de la biodiversitat a Europa”, segons la fundació SEO Bird Life.
Amb aquest motiu, s’ha engegat una campanya de comunicació i conscienciació a la ciutadania, que té com a imatge el gest d’una papallona formada amb els palmells de les mans, com a metàfora que un simple aleteo pot canviar les coses. A canvi d’aquests gestos es plantaran 3.000 arbres i plantes amb capacitat per a absorbir 92 tones de CO2 només durant el primer any.