La institució depenent de la Diputació, Alfons el Magnànim publica el llibre “Segrelles. Un pintor valenciano en Nova York. 1929 – 1932” de l’autora Mireia Ferrer Álvarez.

 

El soroll, les llums, els gratacels, els carrers infinits, les alçades sense límits, tot es basa en aquest retrat de la ciutat en què el nouvingut pintor a Nova York, José Segrelles, deixarà volar el seu pinzell al ritme sincopat de la ciutat. El jazz, la boxa, el crac del 29, la llei seca, el cinema, les revistes, la nova contemporaneïtat enfrontada a l’univers introspectiu de l’artista: Beethoven, Don Quijote, Allan Poe, H.G. Wells. L’individualisme, l’alienació, el materialisme, l’anonimat, la velocitat de la vida de la metròpoli front al pausat caràcter mediterrani, l’afecció familiar i el sentit hedonista de la vida.

 

L’enfrontament entre dos mons és el començament d’una relació que continuarà durant gairebé quatre anys, una relació d’amor odi on l’artista es deixarà seduir pels escenaris de la ciutat, arribant als seus majors nivells de fama internacional. Una aventura trencada bruscament quan l’artista aspirava a aconseguir uns objectius artístics superiors i havia començat, finalment, a formar part d’aquesta massa social heterogènia que conformava la ciutat.