L’equip de Govern de la Diputació de València, representat pel president de la Corporació, Jorge Rodríguez, la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, la diputada d’Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, i el diputat de Transparència i Govern Obert, Roberto Jaramillo, ha fet un balanç positiu del primer any de gestió al servei dels municipis de la província, destacant sobretot la millora de les relacions amb la Generalitat Valenciana i el treball horitzontal amb els ajuntaments.
Els responsables del nou executiu provincial han destacat com a principals assoliments en aquest primer any les inversions “allunyades del clientelisme i centrades en les necessitats dels municipis”, plans d’Igualtat, més transparència i Govern Obert, la nova gestió dels museus i les ajudes socials “basades en la justícia social”. El president, Jorge Rodríguez, ha recordat el caràcter plural de l’equip de govern i ha agraït els “365 dies de govern solidari, lleial i honest que ha sabut mantenir la unitat d’acció dins d’una enriquidora diversitat i que ha sortejat les dificultats que l’herència rebuda havia deixat”.

Obres executades per empreses locals

Les inversions directes en els municipis s’han fet “amb criteris clars i transparents”, segons ha explicat Jorge Rodríguez. “La gestió de la nova Diputació ha injectat en vena 150 milions d’euros per a reactivar l’economia local, on a més el 90% de les obres són executades per xicotetes i mitjanes empreses, de manera que els diners que arriben a cada poble es reinverteixen en la seua economia”, ha subratllat el president provincial.  D’altra banda, ha destacat “el respecte a l’autonomia municipal com una màxima d’aquest govern”. En aquest sentit, la Corporació ha invertit un total de 70 milions en infraestructures financerament sostenibles basant-se en criteris poblacionals. A més, s’han modificat els plecs de condicions de carreteres i la fórmula del Pla d’Obres i Serveis “per a fer-la més transparent i justa després de més de 20 anys sense canvis”, ha apuntat el president.  Una de les qüestions primordials de l’equip dirigit per Rodríguez ha sigut la lluita contra la violència masclista i la defensa de la Igualtat. Així mateix, la nova Diputació ha reduït el nombre de plans però augmentant la dotació econòmica, com és el cas dels PPOS, que han passat de 17 a 34 milions d’euros. Un model allunyat del clientelisme
Jorge Rodríguez també ha insistit en la idea que fa un any “ens vam posar a treballar per a canviar la imatge d’una institució colpejada en la seua honorabilitat i travessada per múltiples investigacions contra la corrupció. Un any després podem dir que la Diputació ha deixat d’avergonyir als valencians i hem posat les bases d’un nou model, allunyat del clientelisme i de l’autoritarisme”. Finalment, el president de la Diputació ha assegurat que l’ens provincial “ja no vol ser un ajuntament d’ajuntaments i treballar de forma jeràrquica sinó braç a braç amb ells”, i ha conclòs la seua intervenció assegurant que després d’un any “hem demostrat que una altra forma de fer política és possible”.

Col·laboració amb la Generalitat

La vicepresidenta, Mª Josep Amigó, ha coincidit amb Rodríguez en destacar la cooperació de la Diputació amb altres administracions, sobretot amb la Generalitat Valenciana, amb la qual han compartit iniciatives lligades al turisme, la dotació de centres socials, la xarxa llibres i el pla d’ocupació. Amigó ha assenyalat durant la seua intervenció que l’equip de govern “s’ha traslladat al territori per a conèixer les necessitats i problemes dels municipis de primera mà i ha obert la institució a la ciutadania i a associacions com Acció Cultural del País Valencià i a Escola Valenciana, que havien estat vetades durant molts anys”. Criteris objectius

D’altra banda, la vicepresidenta ha subratllat que “nosaltres no anem a fer projectes teledirigits, ja que considerem que són els municipis els que han de decidir en què volen invertir els recursos disponibles i, per açò, treballarem al costat dels ajuntaments, sense estar per sobre de ningú”. Amigó també ha explicat que s’han reduït “dràsticament” les subvencions no reglades i s’han introduït criteris objectius en la concessió de subvencions en totes les àrees. En referència a l’Àrea de Cultura, la vicepresidenta de la Diputació ha destacat el canvi en el model dels museus: “Era molt important canviar les adreces, professionalitzar-les per a donar-los prestigi i solvència, amb l’objectiu de recuperar-los i dignificar la nostra cultura amb visió de país”.  Des del departament de Medi ambient, Amigó ha volgut destacar el pacte d’alcaldies en la lluita contra el canvi climàtic i l’engegada d’iniciatives “amb visió de territori, com la Xarxa verda valenciana de vies no motoritzades, que no té en compte les fronteres de la províncies”. En aquest sentit, ha subratllat que “cal caminar cap a una comarcalització real i efectiva del nostre territori, i per açò en aquesta legislatura volem aprofundir en noves idees de gestió de recursos i potenciar les mancomunitats”.

 

Entre altres iniciatives, la vicepresidenta ha esmentat l’engegada d’una nova marca turística “esborrant totes les reminiscències del passat i per a potenciar-la amb visió comarcal”, la professionalització de l’empresa pública Divalterra, “perquè reprenga el seu objectiu del foment econòmic dels pobles”, i l’aposta per la modernització de l’administració amb l’objectiu de facilitar la transparència, especialment de cara als municipis més xicotets.
Més justícia social

Per la seua banda, la diputada d’Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha subratllat que des de la nova Diputació “estem intentant canviar el model, substituir el model assistencial per un basat en els drets socials i canviar la caritat per la justícia social”. En aquest sentit, la Corporació ha augmentat un 20% els fons als ajuntaments per a serveis socials, fins als 4,7 milions d’euros, i ha destinat 620.000 euros més per a combatre la pobresa energètica. A més, es complementaran les ajudes de la Generalitat als menjadors escolars que no han arribat a tots els ajuntaments.  Respecte a l’Àrea de Teatres, Rosa Pérez ha assenyalat que s’ha nomenat a un nou director del Teatre Escalante i “estem treballant en la línia de fer més producció i més exhibició”. D’altra banda, en referència a Memòria Històrica, la diputada ha anunciat unes noves subvencions per a la realització de projectes de recuperació i la futura publicació d’unes beques d’investigació per a l’Arxiu Provincial.  Autonomia municipal

Finalment, el diputat de Transparència i Govern Obert, Roberto Jaramillo, ha destacat la importància de “fer un acte de rendició de comptes davant la ciutadania”. “Ens marcarem uns reptes fa un any i hem aconseguit avanços en tots els punts: hem aconseguit un canvi real en el govern, treballem per l’autonomia dels ajuntaments, hem anat potenciant les comarques i les mancomunitats des de totes les àrees i hui aquesta institució està caminant cap a la transparència i el Govern Obert”, ha apuntat Jaramillo.

El diputat provincial ha assegurat que l’auditoria ciutadana és “una de les principals exigències de la nova Diputació” i, segons ha anunciat, “es va a engegar en breu”. Jaramillo també ha destacat el valor de l’enquesta i les trobades amb els ajuntaments: “No podíem donar-los serveis sense preguntar-los què necessitaven”.

Reconeixement internacional de GO Dival

Quant al Pla Estratègic de Govern Obert, un treball pioner en el món de l’administració pública local conegut com GO Dival, el diputat responsable de la Delegació de Transparència ha subratllat el seu caràcter “innovador, basat en la participació, la transparència i la rendició de comptes”. Així mateix, Jaramillo ha comunicat que el Pla “està sent exposat com un exemple de bones pràctiques a nivell internacional, la qual cosa demostra que ho estem fent bé”. Roberto Jaramillo també ha valorat “la fi de la competència entre institucions perquè la col·laboració és l’única forma de donar un servei eficaç als ciutadans i ciutadans”, ha conclòs el diputat.