La Diputació de València destinarà 420.000 euros a sufragar els danys ocasionats per les pluges torrencials del passat mes de novembre en els municipis de Calles, Castielfabib, Chera, Olocau, Puebla de San Miguel, Torrebaja i Vallanca, on les precipitacions van provocar la inundació de camins rurals, la ensulsiada de murs i la inutilització d’infraestructures de reg.
Amb aquestes ajudes, es pretén mitigar, almenys en part, la càrrega econòmica que va suposar per als ajuntaments l’acometiment d’actuacions d’urgència per al restabliment dels serveis bàsics, així com impulsar la completa reparació de les infraestructures danyades i el desenvolupament d’actuacions de prevenció davant futurs successos similars.
Tal com es va aprovar en la Junta de Govern del passat mes de juliol, cadascuna d’aquestes localitats rebrà 60.000 euros. El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, han declarat que la Diputació de València “té com a fi garantir que tots els veïns i veïnes de la província tinguen accés als serveis bàsics municipals i en línia amb açò es desenvolupen els diferents plans i programes tant d’ajudes econòmiques com d’assistència tècnica, però en ocasions ocorren situacions imprevistes, com en aquest cas, que fan necessari generar línies de finançament extraordinàries per a seguir mantenint aqueixos serveis”.
Jorge Rodríguez ha recordat, a més, que “és en aquests casos precisament on els convenis singulars adquireixen el seu vertader sentit, doncs són l’eina que ens permet atendre situacions d’emergència i donar resposta a les necessitats extraordinàries dels municipis”.
Així, a Castielfabib, les pluges van ocasionar seriosos danys en la carretera d’accés al casc urbà, de titularitat municipal, pel lliscament de pedres i terres a la calçada i a les cunetes. Després de l’actuació d’urgència realitzada pel consistori, en la qual es va desenrunar per complet la via, ara s’aprofitarà l’ajuda de la Diputació de València per a crear un mur de contenció que protegisca de lliscaments l’aparcament existent en un dels marges de la calçada i per a condicionar en el marge contrari una zona de trànsit per als vianants, amb baranes.
A Chera, Olocau i Puebla de San Miguel, les pluges van afectar fonamentalment a camins rurals i vies de trànsit agrícola. Per açò, els 60.000 euros que cadascun d’aquests municipis rebrà es destinaran íntegrament a la reparació i condicionament de camins que en molts casos van quedar inutilitzats, de manera que es permeta la seua reobertura i normal utilització. En concret, a Chera, on es van arribar a registrar unes precipitacions de fins a 156 litres per metre quadrat, es condicionaran els camins del Collado-Ardalejo i del repetidor; en Puebla de San Miguel, el camí Mas del Olmo, i a Olocau algunes de les vies rurals que discorren pel Parc Natural de la Sierra Calderona.
També es dedicarà els diners a l’adequació de vials i camins a Vallanca, on a més es rehabilitarà el mur de contenció de la carretera d’accés a la localitat, que es va veure fortament danyat per les pluges i que ara serà reforçat; i a Torrebaja, que a més aprofitarà la subvenció rebuda per a rehabilitar els danys produïts en diverses infraestructures i serveis municipals.
Per la seua banda, l’Ajuntament de Calles destinarà l’ajuda de la Diputació de València a la reparació i condicionament de les infraestructures de reg danyades per les precipitacions.
Ja el passat mes de gener, la Diputació de València va aprovar un repartiment de 700.000 euros entre 16 municipis per a ajudar-los en la reparació dels danys provocats per les pluges produïdes en els mesos de març, juliol i agost, que van afectar també a vies de comunicació i infraestructures municipals. Els imports de les ajudes en aquella ocasió van oscil·lar entre els 10.000 i els 60.000 euros.