El Museu Valencià d’Etnologia acull el II Congrés de Gestió Cultural els dies dijous 29 i divendres 30 de setembre de 10 a 20 h en el Saló Alfons el Magnànim de La Beneficència i la Sala IVAM LAB. El congrés està organitzat pel màster oficial interuniversitari en Gestió Cultural de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València. S’inaugurarà demà, dijous 29 de setembre, a les 9:30 h, i hi intervindran el diputat de Cultura, Xavier Rius, el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, la directora del màster esmentat per la Universitat de València, Beatriz Santamarina, i el director per la Universitat Politècnica de València, Vicent Giménez. També assistiran el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, i el director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, ja que les dos entitats coŀlaboren en aquest congrés.

Els eixos de treball sobre els quals s’organitza aquest congrés són els nous hàbits i les noves pràctiques de consum cultural, la gestió cultural com a ferramenta de transformació social, les polítiques culturals i la professionalització del sector.

«Mapant realitats entre llocs i persones» és el lema d’aquest congrés, coordinat i gestionat per alumnes del màster i dirigit a gestors en actiu i professionals futurs. El congrés congrega disciplines afins amb la seua, com l’antropologia o la sociologia, i sorgeix de la necessitat d’estretir vincles amb els agents culturals actius, connectar els futurs gestors i l’organització amb la realitat de la gestió cultural i complir amb els seus objectius de formació, divulgació i investigació al voltant de la professió participant activament en els seus creixement i desenvolupament

Organització del congrés

El congrés s’organitza en dos conferències, quatre simposis i dos taules redones sobre de la gestió cultural. Les ponències les faran l’antropòleg Manuel Delgado i Gloria Durán (Intermediae-Matadero Madrid, Medialab Prado i Universidad Rey Juan Carlos). La primera conferència, impartida per Delgado, s’anoemana «Coartadas culturales. Sobre algunos usos perversos de la cultura», i la segona, impartida per Gloria Durán, «De artista a ciudadano i viceversa: La Ilustración reloaded». En el programa del congrés trobarem més de quatre simposis amb vint-i-nou comunicacions, i dos taules redones amb la participació d’agents d’àrees d’activitat tan diverses com els representants de La Dula, PICUV, La Casa Invisible, VAM!, Pedagogías Invisibles, el Museu Valencià d’Etnologia, la Federació Estatal d’Associacions de Gestors Culturals o La Matraka.

El Congrés està organitzat pel màster de Gestió Cultural de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, i coŀlaboren el Museu Valencià d’Etnologia, l’IVAM, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València, la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, el Coŀlegi Major Rector Peset, la Institució Alfons el Magnànim, Lavisible i Fenomenocultura.