La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació ha presentat l’app Poètica 2.0 Estellés, la veu d’un poble, una aplicació que trasllada per primera vegada els versos de Vicent Andrés Estellés als mitjans digitals amb una antologia multimèdia, disponible per a iOS i Android, en la qual han participat actors i actrius valencians del cinema, teatre i televisió.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha participat en la presentació on ha assenyalat que «es tracta d’un projecte innovador i consistent, així com un exemple que la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació és tot un referent en l’aposta per revitalitzar la nostra llengua, des de totes les perspectives possibles». L’acte de presentació ha tingut lloc en el Centre Cultural de la Beneficència i els actors i actrius que han participat en l’enregistrament de les veus per a l’aplicació han escenificat la lectura. Els poemes més famosos del poeta de Burjassot estan interpretats per Antonio Valero, Francesc Anyò, Jordi Ballester, Teresa Lozano, Marina Vinyals, Sergio Caballero, Blanca Beneito, Paco Alegre, Álvaro Báguena, Mamen García, Cristina Soler i Xavo Giménez. Els enregistraments per a l’aplicació s’han realitzat en diferents localitzacions de la província de València, com el Pati dels Sitges a Burjassot o en la Casa Museu Benlliure. Al costat dels videos, l’aplicació ofereix els textos complets de cada poema, així com una funcionalitat de lectura guiada, que marca cada vers en sincronia amb la interpretació en vídeo. Compta també amb una secció anomenada “En context” en la qual estan disponibles entrevistes a Marc Granell, poeta i traductor al castellà d’Estellés, i al catedràtic de Filologia Catalana Ferran Carbó, els qui aborden aspectes fonamentals de l’obra del poeta i la seua importància en les lletres valencianes.

Iniciativa Poètica 2.0

Poètica 2.0 és una iniciativa que té com a objectiu difondre la poesia a través de les noves tecnologies, creant una col·lecció d’aplicacions per a dispositius mòbils. D’aquesta manera, la poesia pot arribar tant als lectors habituals com a alumnes de primària i secundària, i és una bona eina per a l’aprenentatge de la llengua i per a acostar la literatura valenciana a estudiants d’altres països. Mar Gómiz i Ángel Salguero són els responsables d’aquest projecte, en el qual han comptat amb el suport de la Unitat de Normalització Lingüística, i que es complementa amb la pàgina web de Poètica 2.0 on s’inclouen articles, notícies i esdeveniments relacionats amb la poesia. L’aplicació està pensada inicialment per a tauletes electròniques, i molt ràpid estarà disponible també per a dispositius mòbils. Entre els pròxims projectes de Poètica 2.0 que la Unitat de Normalització Lingüística vol impulsar, destaquen noves apps dedicades als poetes Ausiàs March i Maria Beneyto, que estaran disponibles en 2017.