La Diputació de València, conjuntament amb el Comitè d’Agricultura Ecològica (CAECV), treballa en el desenvolupament d’eines que permeten a la corporació provincial «promoure i coordinar la implantació de la jardineria ecològica en els municipis valencians». Així ho ha explicat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, qui ha exposat que aquestes actuacions s’articularan a través dels Plans de Verd Urbà Sostenible (PVUS), una guia metodològica per a la redacció de plans estratègics municipals específics per al verd.

El diputat també ha avançat que aquest pla director permetrà avaluar l’estat del verd urbà municipal, definir objectius específics, criteris de disseny i manteniment dels espais verds, traçar un pla d’inversions per a la seua millora i consolidació, així com definir possibles modificacions per a la gestió i optimització de recursos de manteniment de les zones estudiades en cadascun dels municipis. El responsable de l’Àrea de Medi Ambient ha explicat que el PVUS «constituirà un full de ruta municipal per al verd urbà, que permetrà als ajuntaments introduir criteris de sostenibilitat i eficiència, alhora que desenvoluparà un discurs botànic singular i coherent amb la història, el clima i els ecosistemes propis de cada localitat», ha indicat.

Així mateix, Bort s’ha compromès a que una vegada desenvolupat el Pla, per al qual s’oferirà assistència tècnica, «ajudarem als municipis finançant part de les accions planificades, efectuarem el seguiment dels plans i posarem en valor aquells municipis que estiguen desenvolupant accions més innovadores, creatives o exemplaritzants», ha assenyalat.

El diputat ha reivindicat que «hui més que mai, és necessari pensar en criteris de sostenibilitat i aplicar-los tant en la planificació com en la gestió de la jardineria urbana», per tal d’aconseguir «un verd urbà que volem segur, lliure de productes que posen en perill la salut de les persones que interactuen en ell», ha remarcat.