Huitanta anys després del colp d’estat contra la II República que va desembocar en la Guerra Civil Espanyola, el Ple de la Diputació de València va aprovar per unanimitat una moció presentada conjuntament pels portaveus d’Esquerra Unida, Grup Socialista, Compromís i València en Comú en la qual, entre altres acords, s’establia la posada en marxa del procés de revocació d’honors i distincions a Francisco Franco Bahamonde, Vicente Mortes Alfonso, Pilar Primer de Rivera, Jesús Posada Cacho, Manuel Lora-Tamayo Martín, Antonio Rueda i Sánchez-Dolent, Jesús Romeo Gorria i la Secció Femenina de F.I.T. i de les J.O.N. S.

Els acords aprovats en el Ple celebrat el passat 18 de juliol de 2016 s’han publicat avui en el Butlletí Oficial de la Província, en virtut de l’article 17.2 del Reglament d’Honors i Distincions de la Diputació de València, aprovat el 20 de maig de 1999, que estableix la publicitat de la revocació.

Per a la diputada delegada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, “aquesta mesura no respon a un compromís publicitari del govern de la corporació, sinó que respon al convenciment ple d’aquest de la necessitat de tota democràcia consolidada de construir una adequada política de memòria, absent en l’estat espanyol en els últims anys”. Pérez Garijo ha recordat que aquesta moció també incloïa “un homenatge i un reconeixement a totes les víctimes de la dictadura franquista, i més en concret als càrrecs electes de les Corporacions Municipals i als Parlamentaris de la República, ja que és molt important saber què va passar i com va passar, però també recordar a tots els ciutadans i ciutadanes que es van oposar activament a aquest règim dictatorial i, en moltes ocasions, van patir tortura, repressió, exili i, fins i tot, van morir, per a defensar els valors que avui constitueixen els pilars polítics de la nostra democràcia”.