Els municipis de la comarca de la Ribera Baixa  disposaran de 2 milions d’euros del nou Fons de Cooperació Municipal, un mecanisme impulsat de forma conjunta per part de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València amb el propòsit de potenciar l’autonomia local dels consistoris en matèria d’inversions i despesa corrent.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha incidit en que «davant l’infrafinançament crònic per part de l’Estat, les administracions valencianes hem apostat per unir esforços i dotar de recursos als nostres Ajuntaments». En aquesta mateixa línia, ha destacat que mitjançant l’activació d’aquest mecanisme «des de les administracions treballem per fomentar la inversió i reduir la despesa corrent dels consistoris, dos objectius que ens permeten avançar cap a l’autonomia municipal en compliment dels principis recollits al Pacte del Botànic», ha indicat.

Precisament, una de les principals reivindicacions dels Ajuntaments radica en comptar amb ajuda no solament per a inversions sinó també per a despesa corrent, «ja que en moltes ocasions la qualitat dels serveis depenen d’aquest tipus de despesa, i sense un finançament adient resulta complicat poder oferir aquestes prestacions bàsiques a la ciutadania», ha explicat Maria Josep Amigó. En aquest sentit, els ajuntaments podran determinar a què destinen els recursos del Fons de Cooperació, donat que les aportacions del qual són incondicionades, per a inversió, per a despesa corrent o per a ambdues.

La distribució dels fons s’ha efectuat atenent al criteri poblacional, ponderat de manera que prevalen els municipis de menor població. Així, segons aquest repartiment, a les 14 localitats que conformen la comarca de la Ribera Baixa els corresponen un total de 1.993.560,14euros.

Entre els consistoris que majors quantitats percebran figuren Sueca i Cullera, ambdós amb un cens superior als 20.000 habitants, que rebran 424.884,73 euros i398.167,48 euros respectivament. Per sota del miler d’habitants només figuren Benicull de Xúquer i Mareny de Barraquetes, que rebran per aquest ordre 49.761,45 i 43.006,66 euros. En la resta de casos, les assignacions del Fons de Cooperació Local varien entre els 50.000 i els 290.000 euros.

El Fons de Cooperació Local compta amb una dotació total de 40,1 milions d’euros per als municipis de la província de València, gràcies a l’aportació a parts iguals realitzada per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. D’aquesta manera, la institució provincial continua amb l’aposta iniciada al juliol de 2015 de reforçar l’autonomia local i impulsar les polítiques municipalistes, i que ha suposat entre els anys 2015 i 2016 una injecció de més de 150 milions d’euros que els municipis valencians han pogut destinar a inversions.