Després de l’èxit de la darrera edició de 2016 en la qual s’esgotaren les entrades de tots els concerts, el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, presenta el Festival Etnomusic 2017. Una proposta musical que forma part dels cicles d’activitats culturals que organitza el museu cada any al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. El projecte pretén presentar música tradicional valenciana amb plantejaments moderns i actuals; mostrar propostes musicals de diferents llocs d’Espanya i del món, sempre vinculant el caire tradicional amb noves lectures musicals.

Enguany el festival creix fins els huit concerts –tots en dijous–, des del 27 d’abril fins el 15 de juny, en un programa compost per tres grups valencians –Efren López Quartet, Mara Aranda i Xirimita Trad Project–, el canari Benito Cabrera i el gallec Davide Salvado i tres grups internacionals: Kilema (Madagascar), Ramiro Naka (Guinea Bissau) i Mara de Portugal

Com en l’edició anterior els concerts es realitzaran en el Museu Valencià d’Etnologia –patis del Centre Cultural la Beneficència–, a partir de les 20:15 hores.

Dijous 27 d’abril: Kilema, de Madagascar

Kilema, ambaixador mundial de Madagascar, és un vocalista, compositor i multiinstrumentista que difon la música, la cultura i l’art del seu país arreu del món, a través dels instruments més tradicionals com són el kabosy, el katsá, la valiha o el marovany. Amb més de 20 anys de trajectòria i tres discs en el mercat, ha actuat a Suècia, Japó, Nova Zelanda, Austràlia, Suïssa, França, Portugal, Finlàndia, Sardenya o Taiwan, i assegura que «Kilema no és només música, Kilema és un concepte».

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/content/concert-kilema-de-madagascar

Dijous 4 de maig: Benito Cabrera, Illes Canàries

Benito Cabrera presenta el seu últim treball “Espirals”, en el qual es reflecteix la seua preocupació constant per la renovació de les arrels culturals canàries. El compositor ha realitzat una tasca de recerca i ha arreplegat els gèneres més ancestrals del folklore per a donar-los un sentit contemporani. Les melodies parteixen de la tradició, de la qual s’allunyen en espiral i evolucionen, intentant no trencar la continuïtat amb l’origen. Cabrera és un solista de timple i folklorista, així com el primer intèrpret a portar aquest instrument a l’àmbit simfònic.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/content/concert-benito-cabrera-espirales

Dijous 11 de maig: Davide Salvado. Lobos. Galícia

Concert de Davide Salvado, artista de formació autodidacta que porta mitja vida recorrent els llogarets gallecs a la recerca de ritmes, cobles i danses. Els cants de dones li han transmès la tradició musical i un conjunt de formes de vida i de respecte per la terra, que configuren la seua manera d’expressar-se. D’aquesta influència sorgeix «Lobos», un treball en el qual artista pretén fer un homenatge a totes aqueixes pandereteiras i bailadoras majors, dones fortes i anònimes, que van ensenyar a Davide a ser el que és.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/content/concert-davide-salvado-lobos

Dijous 18 de maig: Ramiro Naka, Rei D’Gumbe Blues Kreol. Guinea Bissau

Ramiro Nana proposa una mescla dels gèneres més diversos: la percussió, el fado, la samba i la salsa, tots ells reunits al voltant de le Gumbé, un rítmic joc ballat a l’origen amb bombos que acaba convertint-se en una energia contagiosa. Procedent de Guinea Bissau, este artista presenta el seu àlbum “Rei D’Gumbe Blues Kreol” en el qual crea una unitat entre estils musicals, en principi distants com el blues i le Gumbé.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/content/concert-ramiro-naka-rey-dgumbe-blues-kreol

Dijous 25 de maig: Efrén López Quartet València

El multiinstrumentista i compositor valencià Efrén López, especialitzat en músiques antigues i populars del Mediterrani oriental i l’Orient Mitjà, ens proposa una trobada amb tres de les seues col·laboradores habituals: la compositora grega i virtuosa de la lira de Creta, Kelly Thomà; la polifacètica Miriam Encinas, multiinstrumentista i companya d’Efrén des de fa quinze anys, i la israeliana Meira Segal, versàtil intèrpret d’instruments de vent tradicionals. En un recorregut per formes i maneres del Mediterrani i d’Àsia Central, aquests quatre músics creen textures sonores ben diverses, gràcies a les infinites combinacions dels seus variats instruments i influències.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/content/concert-efren-lopez-quartet

Dijous 1 de juny: Mara Aranda, Sefarad en el cor del Marroc. València

Mara Aranda presenta el seu nou treball «Sefarad en el cor del Marroc», en el qual aborda la síntesi dels tres components de la identitat sefardí (cristià, musulmà i jueu) i és el primer d’una sèrie de cinc discos dedicats a les destinacions geogràfiques més importants dels sefardíes, després de la seua eixida de la Península (el Marroc, Turquia, Grècia, antiga Iugoslàvia i Israel), emmarcats tots ells en la col·lecció Diàspora.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/content/concert-mara-aranda-sefarad-en-el-corazon-de-marruecos

Dijous 8 de juny: Concert de Mara, Folha de Rosto. Portugal

Mara interpreta música de Portugal i dels seus llocs. Per açò no solament és fado, o cant, és també el desig de seguir creient que és possible cuidar el passat musical de cada zona i reinventar-ho per a adequar-ho als nostres dies. En 2009, Mara torna a les seues arrels en l’Alentejo, i crea l’àlbum «Folha de Rosto» (Fulla de rostre), que ha presentat àmpliament a Portugal, així com en altres escenaris d’Espanya i Cabo Verde.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/content/concert-mara-folha-de-rosto

Dijous 15 de juny: Concert de Xiromita Trad Project

El projecte Xiromita Trad Project proposa un viatge singular per les arrels de la música popular valenciana i incorpora el millor del panorama musical valencià. Les veus de Miquel Gil i Rafa Arnal, la guitarra flamenca de Toni Porcar, la viola de roda i les cordes mediterrànies d’Abel Garcia, el baix de Gusmà Gil i la percussió de Victor Traves se sumen a la inconfusible xirimita de Miquel Gironès per a endinsar-nos en un repertori on la dolçaina i la saviesa popular són els protagonistes.

http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/content/concert-xiromita-trad-project

Aforament limitat. Espectacle per a majors de 14 anys. Accés gratuït prèvia recollida d’entrades en el Museu Valencià d’Etnologia, a partir del dimarts anterior a cada concert. Màxim dues entrades per persona. L’orari de recollida d’entrades serà de 10:00 a 20:00 hores.