Ibán Ramón, el creador de la imatge de l’ambiciós projecte de la Diputació de València per a acostar la institució als municipis i els seus veïns, s’ha consagrat com un dels millors dissenyadors del moment, després de tornar a arrasar en els Premis que cada dos anys lliura l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

En total, el dissenyador ha aconseguit 8 dels 42 guardons concedits per la ADCV en la seua gala bianual, superant els seus propis registres de 2015. El dissenyador valencià, premiat pel seu treball amb els cartells de Falles de 2016, ha sigut l’encarregat de crear l’univers gràfic que tracta un dels projectes més importants de la Diputació en la present legislatura, que consisteix en acostar la institució a les comarques i les persones, amb un vessant social que inclou diferents activitats i un poderós reclam cultural, mitjançant l’exposició itinerant ‘Memòria de la Modernitat’, amb els tresors artístics de la institució que mai havien tingut l’oportunitat de gaudir els valencians.

En paraules del propi Ibán Ramón, ‘Memòria de la Modernitat’ és “un bon encàrrec, un projecte ben definit que porta en si mateix la font d’inspiració”. Per al creador valencià, “qualsevol projecte té la dificultat que existisca una idea clara per part de qui l’encarrega, doncs més enllà de fer coses boniques, el disseny és una eina de comunicació”.

Per a concebre aquests projectes paral·lels, tant la marca mare ‘Diputació als Comarques’ com l’exposició amb el tresor patrimonial de la institució, Ibán Ramón ens parla d’un procés creatiu que va començar amb “una mateixa fase de conceptualització per a tots dos”. “Al principi s’escriu molt i s’organitzen aquelles idees que han de donar resposta als objectius de comunicació, perquè ha d’existir una interdiscursivitat entre la conceptualització i l’objectiu de l’encàrrec i el resultat final”, afig Ramón, que es mostra taxatiu a l’hora d’assegurar que “ha d’existir una total coherència, sense rastre de capritxos”.

Una imatge múltiple concorde a la “envergadura del projecte”

El major repte al que s’ha enfrontat Ibán Ramón en aquest treball per a la Diputació de València és el de “ser rigorós a l’hora de transmetre el contingut de l’exposició d’una manera contemporània, una cosa que no era senzilla en parlar de peces de fa segles, en alguns casos”.

Arribats a aquest punt, el dissenyador va fer de la complicació l’argument que dóna sentit al projecte, per açò “cal destacar el treball que han fet els comissaris, que han resolt molt bé la convivència entre obres d’èpoques molt diferents”. Una altra de les claus, en opinió de Ibán Ramón, és “la imatge múltiple que s’ha utilitzat amb la finalitat de posar en valor la diversitat estètica i l’envergadura de la mostra”.

‘Memòria de la Modernitat’ pot visitar-se en l’actualitat en el Museu d’Art Contemporani Florencio de la Font de Requena, on romandrà fins al 3 de setembre, abans de viatjar a Alzira a la tardor, a Gandia en la primavera de 2018, a Ontinyent, a la fi d’aquest mateix any, i a Sagunt i Torrent al llarg de 2019.

Respecte al seu triomf en els Premis de la ADCV, el dissenyador valencià admet l’èxit dels seus 6 ors i 2 plates amb humilitat. “Estic molt content, però no pense que siga ni millor ni pitjor que abans. Aquests premis, al nivell d’excel·lència dels treballs finalistes, acaben tenint un component subjectiu que unes vegades et tria a tu i unes altres no”.