La música mediterrània i dels Balcans característica de Besarabia impregnarà aquest dijous, a partir de les 20:00 hores, la sala Alfons el Magnànim del Museu Valencià d’Etnologia, en la tercera sessió del festival Etnomusic Tardor. Una cita que servirà perquè aquesta formació presente el seu darrer àlbum –Ritmos, trenzas y gatosuna proposta carregada d’energia en la qual es barregen ritmes de danses búlgares i tradicionals cantats en llengua romaní.

Besarabia es va formar en l’any 2013, quan tres músics professionals amb diferents orígens i estils –Heidi Erbrich, Eva Domingo i Jaume Pallardó– es varen reunir a València per tal de donar forma a un conjunt que proposa un viatge a través de la gran varietat musical dels Balcans, terra de confluència de tots els pobles que al llarg dels segles han viatjat d’orient fins a occident.

En el seu treball han desenvolupat un estil molt peculiar, en què combinen cançons tradicionals amb les seues pròpies composicions. Temes en els quals es fusiona el so balcànic i mediterrani amb lletres valencianes i elements més moderns, com ara el jazz o el flamenc, entre d’altres.

Aquesta trajectòria ha permès el tercet participar en nombrosos festivals de l’Estat espanyol, a més d’estar premiats als certàmens de bandes folk Burgos Raiz y Evolución i Urdufolk, ambdós en l’any 2016.

Més proper i en acústic

Després de l’òptima acollida registrada pel cicle musical Etnomusic durant la passada primavera, el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha posat en escena un nou cicle de quatre concerts, Etnomusic Tardor, de format reduït i acústic. L’objectiu és mostrar propostes de música folk i del món amb un to més proper, amb formacions reduïdes –duos o tercets– propiciant un ambient més pròxim amb el públic, en un espai tancat.

Aquest festival forma part del cicle anual d’activitats culturals que organitza el Museu Valencià d’Etnologia al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. El projecte pretén presentar música tradicional valenciana amb plantejaments moderns i actuals; mostrar propostes musicals de diferents llocs de l’Estat espanyol i del món, sempre vinculant el caire tradicional amb noves lectures musicals.

El cicle es compon d’un total de quatre concerts, els quals tindran lloc tots els dijous, fins el 30 de novembre, a la sala Alfons el Magnànim del mateix Museu Valencià d’Etnologia.

Les localitats per presenciar els distints concerts són gratuïtes, però caldrà recollir les entrades prèviament, a partir del dimarts anterior a cada recital –màxim de dues entrades per persona– al vestíbul del Museu Valencià d’Etnologia, en horari de 10:00 a 20:00 hores. També es podrà disposar de les localitats efectuant una reserva on-line, a traves de la pàgina web http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/etnomusictardor2017.