El MuVIM acollirà, durant un mes, una reproducció fidel de la primera impremta, la que Gutenberg va inventar en el segle XV, cedida per l’Associació del Senat de la Impremta de El Puig. No solament es podrà contemplar la maquinària, també es realitzaran impressions en directe de diferents textos i documents de la cultura valenciana, com la portada de ‘Tirant Lo Blanc’ o un plànol de la ciutat del segle XVIII. A més, s’han organitzat tertúlies al voltant de diferents temes –històrics, actuals, locals i universals– relacionats amb la impremta.

 

La impremta és un dels grans invents de la humanitat. Gràcies a ella, es va facilitar la difusió de noves idees i l’accés de tot el món a la cultura. Com sol passar amb la majoria de creacions, per a desenvolupar un artefacte tan complex com la impremta, va ser necessària la confluència de diferents tradicions tècniques que Johannes Gutenberg (1398-1468) va saber combinar a un mateix temps: els procediments d’impressió xilográfica sobre fusta o la premsa de vi són precedents necessaris de la impremta.

 

La seua gran contribució va ser l’ús de tipus mòbils metàl·lics (de plom, en aquest cas) i el desenvolupament de les tècniques procedimentals que açò implica com, per exemple, fondre els motles, dissenyar les matrius o desenvolupar sistemes de càlcul d’elements discrets (per exemple, decidir quins són les lletres que més es repeteixen a un text). L’ús de tinta a força d’oli i d’una premsa de fusta semblant a la de caragol que usaven els cellerers són altres elements aportats pel de Magúncia. La combinació de tots aquests elements en un únic sistema pràctic és la seua gran aportació.

 

Els tallers sobre impressions tindran lloc els dies 30 de desembre i 14 de gener als matins, de 10 a 14 hores; i els dies 22, 23 i 29 de desembre i el 13 de gener del 2018, de 17h a 20h. El dimecres 20 de desembre, a les 18 hores, se celebrarà la tertúlia ‘Dones i impremta’, amb la intervenció d’especialistes com Rosa Gregori, Elisa Millás, Ana Reig i Aránzazu Guerola.

 

El 10 de gener, a les 17.30 hores, es parlarà de quan es va crear el gremi d’impressors a València. Tindrà lloc una taula redona i una visita a la maqueta del Pare Tosca exposada en el vestíbul del museu per a conèixer on estaven les primeres impremtes de la ciutat de València. I l’última tertúlia serà el divendres 12 de gener de 2018, a les 18 hores. Sota el títol ‘És el paper un gran contaminant?’, diversos especialistes debatran sobre els inconvenients ambientals d’aquest material.

 

Les tertúlies se celebraran en l’aula didàctica del museu. L’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament de l’aula.