L’Àrea de Cultura de la Diputació de València ofereix una programació específica per a gaudir del nadal en clau de cultura. Per això, des dels museus de Prehistòria, Etnologia i el MuVIM s’ha programat el Nadal valencià: Rebombori cultural, amb nombroses activitats, moltes pensades per als menuts de la casa, com a complement a les vacances escolars de nadal.

El Nadal valencià és ja una marca consolidada en la programació d’activitats de temporada. Per al diputat de cultura, Xavier Rius, «enguany hem volgut agafar una paraula tan proactiva com la de rebombori per a descriure un fum d’accions culturals de qualitat, orientades a grans i menuts», per això els centres del carrer Corona (La Beneficència) i del carrer Quevedo (MuVIM), veuran complementades les seues accions amb altres al Palau de Les Arts (concerts de corals dels dies 27 i 28 de desembre), o el Nadal de les feretes, un circuit musical per als més joves i que enguany es trasllada a Fuenterrobles i Olocau (dia 23 de desembre), i Petrés i Quatretonda (dia 24 de desembre).

Per a començar, la programació del Nadal valencià s’estrena amb tres concerts nadalencs els dies 21, 22 i 23 de desembre a càrrec de  la Coral El Micalet, el Cor Universitari Sant Yago i el Cor Universitat Politècnica de València, respectivament. La sala Alfons el Magnànim obrirà les seues portes per a que la gent escolte aquests càntics a partir de les 19:00 hores.

El mateix dia 23 de desembre s’inaugura la «Fireta de Nadal» al pati de la Beneficència. Una fireta amb diferents atraccions per a xiquets de totes les edats, on podran pujar al carrusel, pescar peixets, jugar a les bitlles, tombar torres de pots amb una pilota i provar la força que tenen colpejant amb un gran martell, entre molts altres atractius.

Amb tota la programació prevista, els dies de Nadal, excepte el 25 de desembre i l’1 de gener, els patis de La Beneficència es convertiran en el centre de les festes nadalenques valencianes.

Museus en actiu

Així mateix, el Museu Valencià d’Etnologia prepara diverses activitats, com ara un taller de targetes nadalenques, o una visita a la València antiga a través dels edificis de la ciutat. El Museu de Prehistòria de València, per la seua part, reconstrueix un relat narratiu conduït per un arqueòleg, al voltant de la iconografia present al Vas dels guerrers, actualment en exposició.

Per altra banda, el MuVIM organitza activitats plàstiques per a xiquets fins a 9 anys, al voltant de la maqueta del Pare Tosca, mentre que per als adults té organitzades visites guiades, concerts de nadal i, fins i tot, un taller de caves valencians.

Durant els dies de Nadal, a excepció del dia 25 i el dia 1, tots tres museus mantenen la programació d’exposicions temporals oberta. Així, al Museu de Prehistòria de Valencia es podrà visitar L’enigma del Vas; al Museu Valencià d’Etnologia, Imatges de mort. Representacions fotogràfiques de la mort ritualitzada; i, finalment, al MuVIM, l’exposició Les imatges del poder; Premi DKV de dibuix amb Mar Beltrán i Pioners de l’animació valenciana.

Tota la programació està disponible a la web: http://www.labeneficencia.es/va/article/la-beneficencia-i-el-muvim-celebren-el-nadal-valencia