El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha presentat en el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) les línies estratègiques i els diferents programes culturals d’aquest departament per al present exercici 2018. En aquesta cita, a la qual han assistit els representants d’alcaldies, regidories i departaments de cultura dels municipis de les comarques valencianes, Rius ha anunciat la creació d’una nova línia d’ajudes especifica per a arts plàstiques. Aquesta estarà dotada amb 20.000 euros i formarà part de la convocatòria de projectes intermunicipals, la qual busca optimitzar els esforços de la gestió cultural, facilitar la col·laboració entre municipis i l’aprofitament de les sinèrgies que se’n generen.

«Hem dut a terme una anàlisi i hem arribat a la conclusió de que les arts plàstiques són les grans oblidades dintre de la programació cultural. En 2017 representaven només l’1% del conjunt de propostes culturals programades pels municipis amb el suport de la Diputació», ha reconegut el diputat. Per això, amb aquesta nova línia d’ajudes a les arts plàstiques «apostem per potenciar les exposicions pictòriques, escultòriques o ceràmiques, entre d’altres, que es realitzen als diferents municipis de la demarcació de València perquè tinguen una projecció més enllà del terme municipal, afavorint l’intercanvi de projectes expositius i generant un circuit cultural adreçat a aquesta tipologia de mostres», ha subratllat Xavier Rius.

El responsable de l’Àrea de Cultura ha detallat que dintre de la categoria de projectes intermunicipals «es requerirà de la participació o implicació d’un mínim de tres localitats per poder optar a les ajudes de la Diputació de València en matèria d’arts plàstiques». Unes ajudes que aniran destinades a conceptes com el transport, el muntatge d’exposicions o l’edició de catàlegs, entre d’altres. «El que perseguim es donar un impuls a les arts plàstiques, i que les iniciatives centrades en aquest tipus d’expressió artística troben també el recolzament de la Diputació de València», ha emfatitzat el diputat.

SARC als pobles

Entre el conjunt d’iniciatives presentades destaca també el programa SARC als pobles. Aquesta gran borsa d’ajudes orientades a subvencionar i donar estabilitat a les programacions culturals dels municipis està dotada amb un pressupost global de 2.750.200 euros. En aquest 2018 constarà d’una sola convocatòria, amb judes per a programació cultural i també, en un apartat més modest, per a cultura festiva en pobles amb un cens inferior als 5.000 habitants.

D’aquesta manera, les localitats de fins a 1.000 habitants disposaran d’una assignació fixa de 6.950 euros, que podran destinar indistintament a activitats culturals o a cultura festiva de la forma que consideren més oportuna. Les localitats que compten entre 1.001 i 2.500 habitants percebran, a través d’aquest programa, 8.750 euros anuals, dels quals podran destinar fins a un màxim de 3.000 euros a iniciatives de cultura festiva. I finalment, els municipis amb un cens d’entre 2.501 i 5.000 habitants disposaran d’una assignació fixa per valor d’11.000 euros, dels quals podran destinar un màxim de 3.500 euros a festes.

Increment a festivals, mostres i certàmens

Una altra de les novetats de l’Àrea de Cultura avançada pel diputat Xavier Rius ha estat l’increment, en més d’un 7%, de la partida pressupostària destinada a festivals, mostres i certàmens. Aquesta ha passat de comptar amb 140.000 euros per a l’exercici 2017 als actuals 150.000 euros per al 2018. Una dotació que s’ha vist incrementada en un 50% respecte a 2015.

Les ajudes a festivals, mostres i certàmens s’atorguen per concurrència competitiva entre aquells projectes dirigits per ajuntaments o mancomunitats, amb diverses edicions celebrades, amb repercussió social, a més d’haver assolit una certa maduresa.

Interrelació oberta

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha reivindicat la celebració d’aquesta trobada «dintre de la vocació de transparència que practica l’actual equip de govern de la Diputació, amb l’objectiu de donar a conèixer on van destinats els recursos econòmics orientats al foment i promoció de la cultura». En aquest sentit, Rius ha destacat «l’esforç pressupostari» efectuat per l’Àrea de Cultura «per tal de potenciar la programació cultural municipal i dinamitzar la cultura en les comarques valencianes».

En la presentació han participat els tècnics i directors dels programes de Cultura de la Diputació de València, que han donat resposta a les qüestions en matèria de sol·licitud, gestió i execució plantejades pels responsables municipals en relació a les diferents convocatòries promogudes pel departament. «Una trobada que serveix per establir una interrelació oberta entre la corporació provincial i l’administració local, on es dóna compte de les novetats impulsades des de l’Àrea de Cultura i on som coneixedors de les experiències, valoracions i propostes de millora formulades per part dels responsables municipals», ha conclòs el mateix Rius.