Les noves tecnologies com a eina fonamental per tal de millorar la divulgació dels continguts museogràfics i relacionar-se amb els públics. Aquesta ha estat la premissa sobre la qual han debatut i intercanviat experiències un centenar de tècnics, estudiants i professionals de la gestió cultural i dels museus de la Comunitat Valenciana durant el transcurs de la VII Jornada de Museus Locals, celebrada en l’Auditori Mestre Vicent Tortosa de la Llosa de Ranes sota el títol Museus locals i tecnologies digitals. Eines per a divulgar i comunicar els museus.

La trobada, organitzada pel Museu Valencià d’Etnologia, l’Ajuntament de la Llosa de Ranes i el Servei de Formació de la Diputació de València, ha comptat amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius; el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit; i l’alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar.

El responsable de l’àrea de Cultura de la Diputació de València ha explicat que aquestes jornades «serveixen per intercanviar experiències i establir sinèrgies entre els museus i centres expositius que conformen la  Xarxa de Museus Etnològics Locals», des de la qual es treballa per «reforçar els nuclis culturals municipals i el patrimoni local». En aquest sentit, Xavier Rius ha posat l’accent en «l’aposta» realitzada des del seu departament «per dinamitzar aquesta estructura cultural en matèria de cooperació, assessorament i formació», la qual es tradueix en un increment progressiu dels recursos disponibles, fins abastar els 160.000 euros en el present exercici 2018.

Per la seua part, el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, ha assegurat que des del museu de la Diputació «tenim clar que hem d’actuar des del territori, assessorant i cooperant amb els ajuntaments, especialment amb aquells que compten amb menys recursos». I ha posat com a exemple aquestes jornades, les quals «ens permeten compartir experiències i abordar aspectes necessaris per a la gestió dels museus del segle XXI». En relació a l’aprofitament de les noves tecnologies en l’àmbit museogràfic, Tamarit ha advocat per «tenir una mentalitat oberta al canvi i a la innovació, que ens permeta adoptar estratègies de comunicació i informació». Alhora que ha advertit que les tecnologies digitals «constitueixen, per si mateixes, instruments per poder arribar els públics», donat que «l’element fonamental dels museus són els seus continguts».

L’alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar, s’ha mostrat «especialment satisfet» per acollir aquesta jornada. Una cita que servirà «per donar a conèixer el nostre museu i el nostre patrimoni local», ha apuntat. «Un espai emblemàtic per al municipi, que ha estat el resultat d’un treball prolongat durant molt de temps i que ha comptat amb moltes implicacions», el qual, segons l’alcalde, «no hauria estat possible sense la col·laboració dels tècnics de la Diputació de València», ha indicat. «Es tracta d’un museu convergent, participatiu, amb vocació de servir no només als veïns i veïnes de la localitat, sinó a la comarca en el seu conjunt».

Museus 2.0

Aquesta setena jornada formativa, emmarcada dintre de les accions recollides en la Xarxa de Museus Etnològics que coordina el Museu Valencià d’Etnologia, ha estat centrada en el paper de les tecnologies digitals com a eina que ha permès als museus obrir nous camins de divulgació cultural i noves relacions amb els públics. En aquest sentit, les diferents formes de consum cultural, en marcs cada vegada més deslocalitzats, els recursos per a transmetre el missatge museològic, les possibilitats experiencials que ofereixen aquestes tecnologies o els mecanismes dels visitants per tal d’accedir i valorar el treball dels museus han estat alguns dels aspectes fets servir per a la reflexió i la presentació de casos concrets elaborats des de les institucions museogràfiques.

Entre els professionals i especialistes participants en aquesta jornada cal destacar la presència de Conxa Rodà, filòloga, especialitzada en estratègia i continguts digitals, a més de ser cap d’Estratègia, Innovació i Transformació Digital del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), qui ha centrat la seua intervenció en La transformació digital en els museus: connectant amb els públics. Rodà ha fet referència a les eines digitals com a activadores del canvi en els museus, a més de reconeixer l’existència d’una estratègia global integrada per a connectar millor col·leccions, coneixement i públics. Aquesta estratègia afecta a l’organització, als públics, als continguts i a l’ús de les tecnologies.

D’altra banda, la periodista especialitzada en comunicació d’institucions culturals online, Clara Merín, s’ha centrat en les Estratègies digitals en museus, exemples i bones pràctiques. En aquesta intervenció s’ha tractat el paper de les tecnologies en el canvi de forma a l’hora de visitar els museus. Un canvi que ha propiciat noves connexions amb els públics. En aquest sentit, s’ha aprofitat l’ocasió per a exposar exemples de webs semàntiques en museus europeus i americans, així com aplicacions mòbils, visites virtuals i propostes de gammificació aplicades a les xarxes socials.

La jornada ha finalitzat amb una visita a la Casa del Pou. Museu Històric i Etnològic de la Llosa de Ranes, guiada per Tono Herrero i Aureli Domènech, dissenyadors de l’exposició permanent d’aquest centre expositiu. Durant la mateixa s’han mostrat els objectius i les propostes museogràfiques engegades per produir cadascun dels espais en que s’articula el museu i el seu discurs museogràfic.

Una jornada, promoguda pel Museu Valencià d’Etnologia, que té per objectiu abordar temes que milloren la gestió dels museus locals amb l’aportació d’especialistes i professionals del sector. A més de propiciar un marc de comunicació i relació entre els professionals dels museus locals; així com presentar cada any un museu diferent entre els que integren la Xarxa de Museus Etnològics Locals.