La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha volgut compartir aquesta jornada de divendres amb els fallers i falleres d’Alzira, la segona ciutat més important –després de València– quant a l’organització d’aquesta celebració, amb un total de 35 comissions i més d’un segle de tradició. Durant la seua visita a diferents comissions falleres de la capital de la Ribera Alta, la vicepresidenta ha estat acompanyada per l’alcalde de la ciutat, Diego Gómez, diversos membres de la corporació municipal i representants de la festa fallera local.

Maria Josep Amigó ha destacat la importància de tots els municipis que celebren Falles en la seua contribució a la festa. «Per menudes que siguen les localitats, en bona part de les mateixes es planta un monument que ompli de festa, d’alegria, de focs d’artifici, de colors i de vestits de les falleres i fallers el municipi, coincidint amb l’arribada de la primavera», ha indicat.

La vicepresidenta, seguint amb els lemes emprats aquest any per la Diputació de València durant la recepció fallera, ha advocat per treballar conjuntament per la igualtat i la sostenibilitat de la festa. «Perquè sabem tot el que representen les falles al llarg i ample del nostre territori, demanem a totes i tots que les fan possible que ens ajuden a difondre el missatge de la igualtat. Que ajuden a l’empoderament de les dones perquè tinguem el paper que ens pertoca en la societat».

En matèria de sostenibilitat, Maria Josep Amigó ha recordat el projecte Per unes Falles Sostenibles, el qual s’està desenvolupant des de la corporació provincial, en col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’Ajuntament de València. «Una iniciativa que consisteix en l’elaboració d’un estudi que estime l’impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i mediambiental a la ciutat de València i als municipis de les comarques valencianes que també celebren falles. Tot per a disposar d’una diagnosi global a partir de la qual determinar mesures, actuacions i processos de millora que beneficien la festa en el seu conjunt, elaborant un Pla d’Acció o Pla Estratègic de les Falles que tinga en consideració a tots els col·lectius que hi participen».

En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat que la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat «representa un reconeixement internacional que tots els fallers i falleres, de municipis menuts i grans, han fet possible», i que alhora, aquesta consideració «constitueix una gran responsabilitat i ens obliga a tots i totes a buscar l’excel·lència i a treballar per a fer millor la nostra festa».

En última instància, Maria Josep Amigó ha remarcat que «són moltes les localitzacions que celebren Falles a les comarques valencianes i, per això, la Diputació ha de mostrar el seu suport i recolzament a totes les comissions falleres i a tots  els fallers i falleres, sense distinció, que dediquen tot el seu esforç i treball a engrandir la festa i difondre la nostra forma de ser valencians i valencianes», ha reivindicat.

Mascletà i visita als monuments

Per la seua part, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha destacat que «Alzira constitueix la segona potència fallera després de València», pel que «és la nostra obligació projectar la imatge de la festa cap a la modernitat, a través de la tradició, la cultura i la idiosincràsia pròpia de les Falles». Diego Gómez també ha advocat per fer de les Falles «una festa compatible amb el respecte i la convivència entre veïns i veïnes, fallers i visitants», a més d’agrair la visita de la vicepresidenta a les falles de la ciutat, «ja que la seua presència contribueix a realçar i potenciar les Falles d’Alzira, la festa més important de la localitat», ha subratllat.

Maria Josep Amigó i la resta de representants municipals i de la festa local han iniciat, des de la Plaça Major, un itinerari per algunes de les comissions falleres de la ciutat. Posteriorment, s’han desplaçat fins a l’Avinguda dels Sants Patrons per a presenciar en directe la quarta ‘mascletà’ del concurs de Falles, que ha corregut a càrrec de la pirotècnia Reyes Martí de Borriana. Finalment, la visita ha conclòs amb un dinar ‘popular’ a la Falla de la Plaça de la Malva d’Alzira, guanyadora del quart premi al llibret de falla per la promoció i l’ús del valencià que concedeix la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.