El sistema Life Recypack de recollida selectiva dels residus plàstics comercials s’estrena a Llíria de la mà de la Diputació de València. Amb aquesta iniciativa, la localitat del Camp del Túria durà a terme la recollida porta a porta dels plàstics generats per 150 comerços del municipi i que posteriorment seran transformats en matèria prima per a la fabricació de mobiliari urbà, nous embalatges comercials o palets plàstics.

Aquest nou model de gestió de residus comercials forma part del projecte europeu Life Recypack en el que la Diputació participa com a soci i que té com objectiu el desenvolupament d’un nou sistema de tractament d’aquest tipus de residus a les comarques valencianes. L’activitat pilot d’aquest sistema s’ha presentat a Llíria amb el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i l’alcalde de Llíria, Manolo Civera, junt amb Aurelio Lázaro, de l’Institut tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) que coordina el projecte, Cristina Monge, secretaria general de l’Associació Valenciana d’empreses del plàstic, i altres representants del sector.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat que la iniciativa “tracta de donar eixida a problemes quotidians de la ciutadania, i els plàstics voluminosos son uns residus importants”. “A través d’aquest projecte el que busquem és reintroduir-los en un model d’economia circular. El que volem és que els nostres residus tinguen valor ‘per se’ per a tornar a fer, amb ells, i donar-los utilitat amb la fabricació de mobiliari urbà, per exemple”, ha afegit.

L’alcalde de Llíria, Manolo Civera, ha assenyalat que aquest projecte implica “realment a tot el teixit social, tant les empreses, el món del comerç a través de la Federació del Comerç de Llíria, i els hàbits que hem d’anar canviant tots com a ciutadans. És un camí que hem de recórrer junts en aquesta iniciativa tan interessant”.

El representant d’Aimplast, Aurelio Lázaro, entitat coordinadora del projecte, ha explicat que “aquesta iniciativa vol demostrar la capacitat de reciclatge dels residus plàstics comercials”, i ha detallat que mitjançant “el disseny d’un sistema logístic específic mostrem que paga la pena tractar aquests plàstics d’una manera específica, perquè així aconseguim valoritzar-los i que no es perden com ocorre actualment al ajuntar-los amb residus d’una molt pitjor qualitat”.

Llíria constitueix, a més, la primera parada d’un projecte que té com objectiu extrapolar aquest model de gestió de les deixalles plàstiques comercials a 250 ciutats europees.

Campanya de recollida ‘porta a porta’ als comerços

Un dels principals generadors de residus plàstics comercials a les ciutats són els comerços menuts. Els establiments no disposen de sistemes de recollida selectiva per a aquest tipus de residus plàstics i acaben sent abocats als contenidors de residus domèstics, la qual cosa impossibilita el seu reciclatge i provoca que aquests materials acaben als abocadors.

Els comerços que estiguen interessats en participar amb el nou model Life Recypack podran fer-ho de mantera gratuïta. Solament hauran de sol·licitar la instal·lació d’un xicotet contenidor on podran dipositar els residus que seran retirats pels serveis municipals de recollida.

Els objectius d’aquesta campanya són la transformació dels residus comercials en recursos per al mateix entorn urbà; reduir la generació de residus i facilitar la seua reutilització; reduir el consum de matèries primeres d’origen natural; implicar al menut comerç en la correcta gestió dels residus; i sensibilitzar als consumidors sobre el desenvolupament d’hàbits de compra sostenibles.

A més, aquest nou sistema de gestió dels recursos plàstics ofereix diversos beneficis per als comerços col·laboradors com són la millora de la imatge de l’establiment, tant davant dels clients com dels proveïdors i treballadors; la distinció del negoci amb el reconeixement ‘sostenible-Recypack’; la reducció dels costos de gestió dels residus amb punts per a la reducció de la taxa; la participació en la campanya de comunicació del projecte; i la promoció de la compra en els comerços menuts front a les grans superfícies.