La xarxa de museus etnològics locals que impulsa l’àrea de Cultura de la Diputació de València a les comarques valencianes ha estat un dels nuclis temàtics que s’ha abordat durant el seminari ICOM Europe – European Seminar 2018 ‘Museus, Paisatges i Comunitats de veïnatge’ que ha acollit la Universitat de València de la mà d’altres entitats els passats dies 31 de maig, 1 i 2 de juny.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha intervingut a l’apertura d’aquest seminari en el que la Diputació participa com a ponent, i ha expressat que “des de l’àrea de Cultura, volem fer els nostres museus més oberts, més permeables, més inclusius i sobre tot, més participatius. Volem projectar-nos sobre el nostre territori, i per això hem engegat la primera Xarxa valenciana de museus d’Etnologia”.

El diputat Rius ha emfatitzat que “els museus del segle XXI són necessàriament, o han de ser-ho, espais físics on el pensament abstracte ha de fluir i materialitzar-se. Hem de ser respectuosos amb el manteniment de les nostres col·leccions, assegurant la pervivència del nostre patrimoni. Però també ens hem d’obligar a eixamplar els motlles dels nostres contenidors culturals, impregnant-los de compromís i ampliant permanentment el nostre concepte de coneixement”.

Els encarregats d’exposar en aquest encontre la iniciativa museística de la corporació provincial han sigut Francesc Tamarit i Joan Seguí, Director i Cap d’Investigació i Arxiu Fotogràfic del Museu Valencià d’Etnologia respectivament, a la seua ponència “La xarxa valenciana de museus locals. Paisatges i comunitats”.

Durant la seua intervenció, Tamarit i Seguí han destacat la labor que realitza el Museu Valencià d’Etnologia a través de la Xarxa de Museus Etnològics Locals de la Diputació inclou una important tasca d’assessorament, formació i cooperació amb les entitats locals Aquesta xarxa, han indicat, ja inclou 26 municipis adherits i es troba en constant ampliació des de la seua creació fa dos anys i mig.

A més, també han posat de rellevància la important presència dels museus d’etnologia arreu del territori valencià, ja que segons han indicat, es troben a 140 municipis i a totes les comarques valencianes, excepte la Vall de Cofrents-Ayora.