El municipi de Chelva ha rehabilitat i condicionat l’entorn de dos abocadors incontrolats mitjançant un projecte de neteja i recuperació tant del sol com de la coberta vegetal. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat els dos espais situats al terme municipal de Xelva i ha estat acompanyat per l’alcalde del municipi, David Cañigueral, i altres membres de la corporació local per a conèixer les obres realitzades amb els fons de la Diputació.

El diputat Bort ha explicat que “amb aquest projecte de recuperació de dos espais degradats aconseguim convertir dos espais de vergonya en dos zones de referència per al poble, perquè s’han transformat en àrees d’esbarjo i interpretació de la natura que són dos veritables miradors per contemplar i gaudir del territori”.

La primera d’aquestes àrees es troba a la partida de Tobos, junt a la via pecuària Cordel de Domeño, que compta amb una notable afluència de vianants i ciclistes, i tot i la prohibició de dipositar deixalles, l’espai ha seguit rebent residus fins just abans de les obres. El segon abocador es troba a la partida de Torrecilla, entre camps de cultius abandonats, i acumulava una important quantitat d’enderrocs i altres restes voluminoses.

L’alcalde de Xelva, David Cañigueral, ha apuntat que “amb aquesta intervenció hem aconseguit recuperar dos espais que s’havien convertit durant molts anys en dos abocadors il·legals, i si no haguera sigut per l’ajuda de la Diputació, no hauria sigut possible”.

Tant a l’abocador de Tobos com al de la Torrecilla s’han dut a terme tasques de neteja i retirada dels residus per a la seua correcta gestió, i posteriorment s’ha aportat terra vegetal per tal d’adequar i regularitzar la superfície del terreny. Així mateix, la intervenció ha inclòs la creació d’una xarxa de drenatge superficial amb pendents i la construcció de cunetes perimetrals. Posteriorment, s’ha restaurat la vegetació dels dos entorns i s’ha instal·lat mobiliari urbà amb el que s’ha creat un espai verd d’esbarjo per als veïns del municipi.

Les dos intervencions s’inclouen al Programa d’Espais Degradats que desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació i han permés recuperar les dues zones i el seu valor mediambiental i social. Aquest projecte s’ha realitzat amb una inversió total de 57.400 euros, dels que la Diputació ha aportat 48.800, el 85% del global. Per la seua banda, l’ajuntament de Xelva ha sufragat el restant 15% del projecte i ha destinat 8.600 euros.