La cita cultural Iberfesta Olocau ofereix, per sisé any consecutiu, un complet programa d’activitats creades per a difondre el patrimoni arqueològic i la cultura d’època ibèrica durant el cap de setmana del 9 i 10 de juny. Aquest conjunt d’activitats es realitza gràcies a la col·laboració del Museu de Prehistòria de València, que depén de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, i l’Ajuntament d’Olocau.

Olocau presenta com a novetat d’enguany ‘Les cinc proves de Nauiba’, un conjunt d’activitats distribuïdes per la vila amb les quals els visitants demostraren la seua destresa i coneixement de la cultura ibèrica. A més, no faltarà la ja tradicional ‘Fireta dels Ibers’, la ‘III Ruta de la Tapa Ibera’, les recreacions històriques, els tallers i les exposicions. La inauguració de la festa tindrà lloc el dissabte, 9 de juny, a les 11:00 i en ella participaren els alumnes del col·legi C.R.A. Alt Carraixet amb música i danses.

En la ‘Fireta dels Ibers’ estaran representats diferents poblats de la ‘Ruta dels Ibers’, a més de comerços de productes artesanals. La ‘Ruta de la Tapa’ la componen cinc restaurants d’Olocau, que han preparat tapes inspirades en la gastronomia d’època ibèrica. En la Casa de la Senyoria s’oferiran tallers de ceràmica, encunyació i joieria, a més de la Biblioteca Infantil del Museu de Prehistòria.

I, com en altres ocasions, la nit del dissabte acollirà una desfilada en el qual participaren els veïns d’Olocau, abillats d’ibers i en el qual realitzaran un ritual d’ofrena al solstici. La celebració de Iberfesta continuarà durant el matí del diumenge 10 de juny.

40 aniversari del començament de l’excavació del jaciment

La jornada ‘40 anys d’arqueologia al Puntal dels Llops’, desenvolupada el passat dia 2 de juny, ha commemorat l’inici del projecte de recerca en aquest jaciment, que ha convertit al Puntal dels Llops en un referent de la cultura ibèrica i del turisme arqueològic en terres valencianes.

L’esdeveniment, organitzat pel Museu de Prehistòria de la Diputació de València i l’Ajuntament d’Olocau, va retre homenatge a les investigadores i investigadors que van fer possible el projecte, i també a la vila d’Olocau, que els va acollir durant anys.

A més d’activitats com una visita guiada al jaciment, a càrrec de Consuelo Mata i Helena Bonet, i la inauguració d’una exposició sobre el Puntal dels Llops i Olocau en els anys 70 i 80 del passat segle, també va tenir lloc una conferència sobre el jaciment en el context de la cultura ibèrica, a càrrec de la catedràtica Teresa Xapa. Finalment, en una exitosa taula redona es va debatre sobre la recerca arqueològica i el seu impacte en la comunitat local.