Després de 15 anys de recorregut, i un mes darrere l’últim concert de l’Etnomusic Primavera 2018, que ha registrat fins a 2.800 espectadors durant els mesos de maig i juny d’enguany, el Museu Valencià d’Etnologia presenta, per primera vegada, l’Etnomusic d’Estiu.

L’Etnomusic Estiu 2018 comença aquesta setmana, el divendres 6 de juliol, i finalitzarà el 21 de setembre, després d’una dotzena de nits de divendres amb bons concerts. A diferència de la temporada de primavera, més concertística,  coneguda i amb públic fidel edició rere edició, la proposta d’estiu ha inclòs grups de música folk i del món, així com altres estils com ara el jazz, el flamenc o la musica indie, per tal d’abastar un caire més festiu, propi de les nits dels mesos d’estiu.

Etnomusic d’Estiu forma part dels cicles d’activitats culturals que organitza el Museu cada any al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. L’actual projecte pretén aportar més música tradicional valenciana amb plantejaments moderns i actuals; mostrar propostes musicals de diferents llocs d’Espanya i del món, sempre vinculant el caire tradicional amb noves lectures musicals. I tot durant les nits dels divendres de l’estiu valencià, en un lloc excepcional com són els patis del Centre Cultural La Beneficència.

Els patis del La Beneficència són el lloc idoni per reunir-se amb els amics. L’ambient que té una nit d’estiu amb música en eixos patis no té possible descripció, cal viure-ho. L’accés als concerts és gratuït, però hi ha aforament limitat. Les entrades es repartiran a partir del dimarts anterior a cada concert en el vestíbul del Museu Valencià d’Etnologia o a través de la pàgina web del museu.

Important representació de les dones i la música valenciana

En el programa destaquen grups com Nina Dinamita & La Swing Milicia, grup format majorment per dones que usen la música com un arma per a reivindicar el paper de les músiques i artistes en els escenaris; Krama, una fusió de músiques tradicionals dels Balcans i Grècia; Chet, un grup que beu del country folk americà i nòrdic, la bossa nova i el jazz; i Juan Zelada, esperit de la música negra universal que fusiona una paleta de colors distingida, on gèneres com ara el bluegrass, la música gospel o el rock tenen la seua pròpia veu. Tots ells actuaran al mes de juliol.

Pel que fa a agost, Jóvenes Clásicos del Son Cubano, aposten pels ritmes ballables i ens transportaran fins a l’illa de Cuba; Duna, amb uns ritmes inspirats en la mar, on s’uneixen les terres i cultures mediterrànies, començant per la pròpia València; Ogun Afrobeat, grup que pretén buscar en els arrels de la música nigeriana i els ritmes tradicionals la seua manera d’entendre la música; i Mundo Chillón, un estil musical incòmode, contradictori i sorprenent.

I, per últim, en setembre podrem gaudir de Marinah, ex vocalista de Ojos de Brujo, que empren un viatge en solitari per a explorar nous camins i reivindicar la seua condició de dona, sense abandonar el seu vessant flamenc; Cobla dels Sons Essencials, una proposta de folk-world music, que presenta els gèneres propis com a punt de partida per a la fantasia de sons essencials; Perico Sambeat Quartet, un gran del jazz espanyol amb un repertori en quartet ple de temes originals; i International Citrus Band, que proposa la revisió d’autors clàssics de la tradició musical iberoamericana i les connexions amb la tradició musical de l’est del Mediterrani.

Etnomusic aglutina les propostes musicals del Museu d’Etnologia

Amb l’edició d’estiu es dóna forma a l’objectiu de l’Àrea de Cultura d’aglutinar baix una única marca, ETNOMUSIC, totes les propostes de músiques del món realitzades al Centre Cultural La Beneficència. Així ETNOMUSIC 2018 integra Etnomusic Primavera, ja realitzat;  l’Etnomusic Estiu, que substitueix el programa d’Estiu a La Bene; i Etnomusic Tardor, en un total de 23 concerts. L’objectiu és proposar tres temporades unificades baix la mateixa marca i el mateix tipus de música: música tradicional, folk valenciana i músiques del món, amb lectures contemporànies.

El programa ETNOMUSIC 2018 conclourà amb el cicle de tardor que constarà de quatre concerts realitzats en l’interior de la Sala Alfons el Magnànim, amb una proposta acústica i de grups reduïts, buscant la proximitat i la intimitat amb el públic.

Totes estes activitats musicals formen part de València és música, un lema de l’Àrea de Cultura de la Diputació per a difondre i fer patent la importància de la música en la societat valenciana, i que emmarca totes les línies d’actuació de la Diputació en l’àmbit musical.