l projecte Life Recypack de reciclatge dels residus plàstics comercials ha iniciat a Llíria la primera campanya d’informació i sensibilització per tal de que els comerciants del municipi es sumen a aquesta iniciativa d’economia circular. La campanya forma part del projecte pilot que es desenvolupa al municipi del Camp del Túria i que s’engloba al projecte europeu Life Recypack en el que la Diputació de València participa com a sòcia.

Amb aquesta campanya, els comerços rebran informació sobre la forma de dipositar els residus, els horaris en els que seran recollits, així com els beneficis d’aquest nou model de gestió de les deixalles tant per als comerços com per al medi ambient.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha indicat que “l’èxit d’aquest projecte resideix en el consorci que s’ha creat per al seu desenvolupament, ja que ha involucrat a totes les parts interessades i permetrà la seua continuïtat i desenvolupament en diverses regions d’Europa”. “La iniciativa que s’enceta ací a Llíria és una acció pionera d’una nova manera de gestionar els residus comercial i de transformar-los en equipament per als municipis”, ha afegit.

A través d’aquesta iniciativa es durà a terme la recollida porta a porta dels plàstics generats per 150 comerços de Llíria que posteriorment seran transformats en matèria primera per a la fabricació de mobiliari urbà, nous embalatges comercials o palets plàstics. L’objectiu principal del projecte és el desenvolupament d’un nou sistema de tractament d’aquest tipus de residus a les comarques de València.

Llíria constitueix la primera parada d’un projecte que té com a objectiu extrapolar aquest model de gestió de les deixalles plàstiques comercials a altres 8 municipis de la província i servir d’exemple per a altres ciutats europees.

Amb aquest nou sistema es podran transformar prop de 70.000 kg de residus plàstics comercials en nous productes, valoritzar aquestes deixalles i evitar que acaben en abocadors.

Campanya de recollida ‘porta a porta’ als comerços

Un dels principals generadors de residus plàstics comercials a les ciutats són els comerços menuts. Els establiments no disposen de sistemes de recollida selectiva per a aquest tipus de residus plàstics i acaben sent abocats als contenidors de residus domèstics, la qual cosa impossibilita el seu reciclatge i provoca que aquests materials acaben als abocadors.

Els comerços que estiguen interessats en participar amb el nou model Life Recypack podran fer-ho de mantera gratuïta. Solament hauran de sol·licitar la instal·lació d’un xicotet contenidor on podran dipositar els residus que seran retirats pels serveis municipals de recollida.

Els objectius d’aquesta campanya són la transformació dels residus comercials en recursos per al mateix entorn urbà; reduir la generació de residus i facilitar la seua reutilització; reduir el consum de matèries primeres d’origen natural; implicar al menut comerç en la correcta gestió dels residus; i sensibilitzar als consumidors sobre el desenvolupament d’hàbits de compra sostenibles.

A més, aquest nou sistema de gestió dels recursos plàstics ofereix diversos beneficis per als comerços col·laboradors com són la millora de la imatge de l’establiment, tant davant dels clients com dels proveïdors i treballadors; la distinció del negoci amb el reconeixement ‘sostenible-Recypack’; la reducció dels costos de gestió dels residus amb punts per a la reducció de la taxa; la participació en la campanya de comunicació del projecte; i la promoció de la compra en els comerços menuts front a les grans superfícies.

Life Recypack: economia circular amb els residus comercials

Els actuals models de gestió de residus no estan adaptats als que es produeixen durant l’activitat comercial i que s’estima que representen el 21 % del total de residus urbans generats. Aquesta deficiència en la gestió provoca que es perden matèries primeres, la saturació dels contenidors, l’abandonament d’aquests residus a la via pública, així com problemes en el funcionament de les plantes de tractament i vessaments il·legals.

L’adequada gestió del plàstic comercial pot constituir una solució innovadora que comporte la finalització de considerar aquests materials com a residus. Això permetria l’obtenció de matèries primeres de segona generació, a més de la reducció en el consum de recursos naturals.

El projecte Life Recypack es desenvolupa a través d’un consorci europeu en el qual participen tres països i set organismes tant públics com privats: l’Associació de Recerca de Materials Plàstics i Connexes (AIMPLAS), que coordina el projecte, l’Associació Valenciana d’Empresaris de Plàstics (AVEP), COMELSA, la Diputació de València, RCS, REMAT i la Scuola Superiore di Studi Universitari i di Perfezionamento Sant’Anna.

La Comissió Europea, en el marc del programa europeu LIFE Medi Ambient, ha seleccionat el projecte RECYPACK per al seu cofinançament i li ha atorgant un pressupost de 984.466 euros, dels quals el 57 % serà l’aportació de la CE, fins a un màxim de 566. 323 euros, per als 30 mesos d’execució del projecte, que començarà l’1/10/2017 i durarà fins al 31/03/2020.

Enllaç per a inscriure’s: http://www.liferecypackproject.eu/unirse.php