La campanya de sensibilització ambiental ‘Per unes platges sostenibles’ ha realitzat una nova sèrie de tallers ambientals a la platja de Bellreguard on els més menuts han gaudit de distintes activitats educatives sobre les conseqüències del canvi climàtic i la importància de cuidar les platges. La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, acompanyats per l’alcalde del municipi, Alexandre Ruiz, han visitat la fira mediambiental per acompanyar a les xiquetes i xiquets durant la jornada que s’ha celebrat a la Font de la Roda de Bellreguard.

“Aquests tallers, que enguany organitzem per tercer any, són un èxit, els xiquets i les xiquetes estan molt atents a tot el que se’ls explica, i estic ben segura que quan arriben a casa transmeten tot el que han aprés”, ha incidit durant la visita la vicepresidenta, Maria Josep Amigó. “És importantíssim que des de les institucions treballem per tal de canviar la situació, el nostre medi és únic i tenim l’obligació de cuidar-lo, i una de les maneres de fer-ho és educant els més menuts”, ha subratllat.

La vicepresidenta ha aprofitat també per a remarcar que “des de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, estem per les platges durant tot l’any, no solament a la campanya de l’estiu, i aquesta activitat de conscienciació i sensibilització dels més menuts forma part també d’aquesta tasca de protecció i cura del nostre litoral”.

En aquesta línia, el diputat Josep Bort també ha explicat que “la gent més menuda és la que més capacitat d’absorció i transmissió d’idees té, i en eixe sentit, des de l’àrea de Medi Ambient ens dediquem a fer tasques de sensibilització”. “Per això —ha continuat Josep Bort— és molt important que la gent més menuda conega com ens afecta el canvi climàtic, que prenguen consciència i transmeten totes aquestes idees que hui veuen plasmades en experiments molt senzills i gràfics”.

Per la seua banda, l’alcalde de Bellreguard, Alexandre Ruíz, ha mostrat la seua satisfacció perquè la platja del municipi haja acollit aquestes activitats mediambientals, i ha valorat que “és una iniciativa que té una molt bona acollida per part de les xiquetes i xiquets, i que a més fomenta una cosa tan important com és prendre consciència per tenir un futur sostenible i cuidar les nostres platges”.

Les activitats han comptat amb la participació de més de 200 xiquets de Bellreguard, Potries, Ador, Xeraco i Beniarjó. En aquesta tercera edició, la fira mediambiental ja ha visitat els municipis de Puçol i Bellreguard, i el proper dia 25 de juliol farà una nova parada a la platja de Gandia.

Els tallers estan organitzats al voltant de la problemàtica que suposa l’augment de les temperatures pel canvi climàtic, i també la importància de protegir les platges i mantenir-les en bones condicions. Les activitats es desenvolupen al llarg d’una fira organitzada en diverses carpes on s’explica el funcionament d’un hivernacle, les conseqüències de l’augment de la temperatura, mesures contra el canvi climàtic, l’impacte que té aquest canvi sobre els ecosistemes litorals i de platja, i un espai final on els menuts prenen la paraula.

L’element central de les instal·lacions és un termòmetre gegant que recorda el problema de l’augment de les temperatures associat al canvi climàtic i que serveix, a més, com agent dinamitzador d’altres activitats. Els participants també poden observar com es relaciona l’increment de la temperatura i del nivell del mar, o com la pèrdua de vegetació a les muntanyes provocada pels incendis produeix també la pèrdua del sòl. Així mateix, els tallers ofereixen la possibilitat de conèixer quina és la petjada ecològica dels participants o l’efecte de les seues accions en espècies com la tortuga careta o la posidònia oceànica.

Recomanacions per assaborir les platges i l’estiu

Aquesta sèrie de tallers ambientals que s’han iniciat a Puçol formen part de la campanya estival de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació ‘Per unes platges sostenibles’ que, a més de conscienciar dels problemes ambientals actuals, també promou distintes mesures de prevenció per tal de gaudir de manera segura i responsable de les platges.

L’ús adequat de les instal·lacions col·lectives de les platges, com són les dutxes, papereres i contenidors de residus, o el respecte dels colors de les banderes que indiquen les condicions de la mar són alguns dels suggeriments que es realitzen a la campanya. El servei provincial també aconsella evitar l’exposició al sol durant les hores de major intensitat (entre les 12 i les 17 hores) i la utilització de distints elements de protecció com cremes, gorres, ulleres de sol homologades i ombrel·les.

La campanya també para atenció a la importància de mantenir netes les platges, tant l’arena com la mar, i ofereix informació sobre el valor ecològic de la posidònia oceànica i el significat tan positiu de la seua presència, ja que el creixement d’aquesta planta és un indicador de la bona qualitat de l’aigua i una mostra de la biodiversitat del nostre litoral.

Cendrers portàtils i gratuïts per a no embrutar les platges

A més, en el marc de la campanya ‘Per unes platges sostenibles’, la Diputació i l’Ajuntament de València repartiran cendrers portàtils per evitar l’abocament de puntes de cigarret i altres residus menuts que constitueixen agents molt contaminants i de difícil recollida pels serveis de neteja.

Els cendrers es podran aconseguir de manera gratuïta a les oficines d’informació turística de cada platja durant els mesos de juliol i agost.