La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, presentarà el dimecres el llibre De ferralla a patrimoni. El procés de patrimonialització de les antigues instal·lacions siderometal·lúrgiques de Port de Sagunt (1984-2014), de Julio Bodí Ramiro. L’acte tindrà lloc en l’Alt Forn número 2, a les 18.00 hores, coincidint amb la seua reobertura i assistiran tant l’autor, com l’alcalde de Sagunt, Francesc Fernández Carrasco i el regidor de Patrimoni i Urbanisme del mateix ajuntament, Pablo Enrique Abelleira. El llibre de Bodí s’ha publicat en la sèrie Antropologia, de la col·lecció Estudis Universitaris i com tots els títols del Magnànim es pot adquirir a les llibreries i també online.

Recuperació i patrimonialització

En aquesta investigació, Julio Bodí treballa els processos de patrimonialització de les antigues instal·lacions siderometal·lúrgiques de Port de Sagunt, nascut al voltant de la siderúrgia i mineria al País Valencià. El títol d’aquest treball representa la idea que el constructe patrimonial és capaç d’atribuir un nou valor i un nou ús a les restes del passat que, una vegada obsoletes i descontextualitzades, han perdut la seua funcionalitat en el present. Les poques instal·lacions que van sobreviure al desmantellament de l’antiga factoria siderometal·lúrgica van ser considerades poc més que ferralla fins al moment mateix en què les primeres activacions patrimonials van començar a barallar-se noves possibilitats. Durant trenta anys, el procés de patrimonialització de Port de Sagunt ha modelat progressivament les concepcions i els valors que els distints agents atribueixen al concepte de patrimoni.

Implicat en la gestió cultural

Julio Bodí és doctor en Sociologia per la Universitat de València amb la tesi revisada que es publica en aquest llibre. Amb l’esmentada tesi ha guanyat el IV Premi Joan Francesc Mira. Actualment compagina la docència amb la recerca i amb el treball professional en àmbits com l’acció comunitària, els processos participatius, la gestió cultural, la museologia i el patrimoni cultural.

Més informació Institució Alfons el Magnànim