L’última conferència d’enguany dins del cicle Els Debats del Magnànim, organitzat per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, estarà dedicada a la ciència. Titulada Descobrir l’univers amb els telescopis el futur, estarà impartida per Rafael Rebolo López (Cartagena 1961), astrofísic que dirigeix l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC). El debat serà demà dijous, 13 de desembre, al saló d’actes de l’ADEIT (Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València. Pl. Verge de la Pau, 3 València). La presentació anirà a càrrec de Vicent Martínez, catedràtic d’Astronomia de la Universitat de València i director de l’Institut de Ciències Fisiconaturals del Magnànim.

Premi Nacional d’Investigació 2018

Rafael Rebolo, conegut per la seua contribució al coneixement del cosmos,  ha participat en particular al descobriment de les primeres nanes marrons de la nostra galàxia en 1995 així com al d’alguns planetes gegants extrasolars en 2000. Va provar també la connexió física entre les supernoves i els forats negres. Pioner en Espanya de la investigació experimental del fons còsmic de microones (lidera el consorci internacional Quijote, que persegueix detectar les empremtes de les ones gravitacionals del Big Band), dirigeix des de l’any 2013 el prestigiós Institut d’Astrofísica de Canàries. Al capdavent del seu equip ha desenvolupat importants contribucions a programes tecnològics per a observatoris científics i ha dirigit diversos projectes d’investigació en l’àmbit de la cosmologia observacional i de la física estel·lar i exoplanetària. Reconegut amb premis com el Jaume I d’Investigació Bàsica en 2001, Medalla d’Honor al Foment de la Invenció (2004) o el premi Jules Janssen (2014), recentment ha estat guardonat amb el Premi Nacional d’Investigació Blas Cabrera 2018.

Mafessoli obrirà la programació de 2019

Amb la conferència Llibertat i control social, del sociòleg francés Michel Maffesoli el 16 de gener, començarà la programació dels Debats del Magnànim per al pròxim any, que s’ocuparà de qüestions de gran interés, com ara el problema de l’habitatge, amb el sociòleg nord-americà David J. Madden (En defensa de l’habitatge, 6 de febrer) o la revisió de la transició espanyola, amb la historiadora francesa Sophie Baby (La transició violenta,  28 de febrer).

Més informació Institució Alfons el Magnànim.