El municipi de Requena ha acollit la segona jornada del cicle ‘Gestió forestal sostenible com a motor de l’economia rural’ que desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació i en total compta amb cinc sessions, totes elles desenvolupades dintre de les comarques de l’interior. El diputat Josep Bort i l’alcalde del municipi, Mario Sánchez, han estat els encarregats de presentar esta sessió a la que han assistit també alcaldesses, alcaldes i representants municipals d’altres municipis de la comarca de la Plana Requena-Utiel.

El responsable de l’àrea de Medi Ambient, Josep Bort, ha destacat durant la seua intervenció que “és important desplaçar-nos in situ allà on es pot actuar i dur endavant la nostra gestió forestal, però també és fonamental que construïm i dissenyem ciutats i poblacions conscienciades amb el canvi climàtic i la protecció de la nostra natura”.

Bort, a més ha assenyalat que “les polítiques que estem impulsant tenen en compte tant la inversió en prevenció d’incendis, que té efectes molt positius tant en l’àmbit econòmic com en l’ambiental, com també el desenvolupament i la implementació de plans i accions de gestió forestal sostenible, de gran importància per garantir oportunitats econòmiques als pobles d’interior i fomentar així l’assentament de població”.

La superfície forestal de la comarca de la Plana de Requena-Utiel ascendeix a més de 85.000 hectàrees en total, una important massa forestal, i que provoca un elevat potencial per desenvolupar una economia circular perquè aprofite els recursos forestals i el patrimoni natural del territori.

En esta línia, l’alcalde de Requena, Mario Sánchez, ha manifestat que “estem en el pacte d’alcaldes contra el canvi climàtic, pel qual hem de potenciar l’economia circular i poder generar llocs de treball a través de les nostres muntanyes, al nostre municipi i a tots els municipis de l’interior.  Sobretot perquè la gent que estudia a l’escola de Viticultura i Enologia puguen trobar a Requena una oportunitat de treball en la nostra muntanya pública”.

A més, Sànchez ha valorat que “és important que s’organitzen estes jornades, sobretot a Requena perquè aquest municipi compta amb una gran massa forestal, i encara que és de Generalitat, és molt important que les tres administracions es coordinen”. I ha continuat “a Requena  tenim el pla de prevenció d’incendis forestals, que és una de les coses que més ens preocupa a tots i totes, i per este motiu vam accedir a aquestes ajudes per part de la institució provincial”.

A més, s’han explicat les ajudes que ha destinat la Diputació de València a través del Programa de Gestió Forestal Sostenible de 2017 i 2018, amb 3,5 milions d’euros de pressupost totals. La comarca de la Plana de  Requena-Utiel ha percebut, en 2017, 132.633 euros d’inversió forestal sostenible.

El cicle de gestió forestal sostenible

Les jornades del cicle ‘Gestió forestal sostenible com a motor de l’economia rural’ són un espai per a l’anàlisi de la situació actual del sector forestal a les comarques de València i les seues potencialitats. Les sessions també aborden el paper que tenen la societat civil i les empreses en la dinamització i gestió d’aquests recursos, a més de presentar les distintes línies d’ajudes municipals de la Diputació per a la gestió forestal sostenible, la millora d’aquests ecosistemes i la protecció contra incendis forestals.

Els encontres d’aquest cicle formatiu i divulgatiu estan dirigits als responsables i tècnics municipals, així com als col·lectius civils interessats i tota la ciutadania. Les sessions continuaran el proper 19 de desembre a Llutxent, el 9 de gener a La Font de la Figuera, i conclourà el 16 de gener al municipi de Serra.