El Museu Valencià d’Etnologia, centre depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, presenta la tercera edició de Al caliu de les paraules, un festival que es va crear per recuperar l’oralitat tradicional amb una trobada al voltant del foc, on, com es feia antigament, es contaven històries, dites i acudits.

Aquesta iniciativa va nàixer al voltant de la festa de Sant Antoni per a reivindicar la importància de la paraula i la necessitat d’escoltar-la de viva veu. Els i les assistents gaudiran d’històries menudes, fantàstiques o quotidianes, així com relats humorístics i crítics o “chascarrillos” quasi sempre pegats a la vida diària del món rural, que servien per a congregar els veïns als carrers dels pobles al voltant d’una foguera durant les festivitats (sants i santes) dels mesos de gener i febrer, sobretot a les zones de muntanya i secà.

Després de dues edicions, és oportú obrir-se a formes contemporànies d’oralitat, i per això, enguany l’esdeveniment també acull artistes del rap, atès que aquest estil musical, va nàixer, baix un clima de violència, als barris pobres de Nova York, on només tenien la paraula, al voltant del foc encès dins d’un bidó, per a desfogar les seues penes i gaudir d’uns moments d’oci íntim en comunitat al final dels anys seixanta. Així, al caliu d’aquelles fogueres urbanes, naixia una forma de contar històries, de crear consciència i de compartir veritat.

Amb el projecte Al caliu de les paraules, des del MUVAET s’entén que no hi ha una separació clara entre la tradició i la modernitat; que la transmissió oral ens parla tant del passat com del present, i que pot proposar una mirada crítica sobre el món que ens envolta.

Per tot això, és convenient oferir l’oportunitat de parar l’orella i gaudir, encara més, de la varietat i riquesa de la paraula dita, de la paraula oral.

El festival es compon de tres actes, el primer es realitzarà l’1 de febrer a partir de les 20:00 hores a la Sala Alfons el Magnànim amb La Vuelta al mundo en cuentos per Estrella Ortiz. Ortiz és una actriu i conta contes de Castella-la Manxa amb una llarga trajectòria en el món teatral i com a comptadora d’històries, lligada al món infantil amb les biblioteques i amb el món dels adults, contant contes en festivals nacionals i internacionals.

El segon acte es celebrarà el 2 de febrer als patis del Centre Cultural la Beneficència amb un concert de rap per  Nacidos de la tierra i Alfons el Blüe a les 19:00 hores. El grup Nacidos de la Tierra es va formar l’any 2006 i des dels seus inicis el grup ha tingut la intenció de transmetre la seua música i els seus valors com la no violència, la lluita contra la pobresa, la pau i la interculturalitat. Per la seua banda, Alfons el Blue és un jove cantant de la Plana Baixa que ha estat un dels primers en fer rap en valencià de forma continuada. Ha desenvolupat diferents projectes que li han servit per guanyar concursos con el ROCKPenat de 2013 o l’UJIPop de 2012. Ha estat guardonat amb els premis Ovidi Montllor (2012 i 2014) i ha sigut contractat per la Diputació de Castelló per donar xerrades contra el fracàs escolar i les drogues entre els joves. Després d’una retirada curta ha tornat a l’escenari amb un nou èxit: el Rap de la Paella.

Per finalitzar amb el festival, el tercer acte també es celebrarà el 2 de febrer  amb Paraules al foc. Al Caliu de les paraules. Contades simultànies a càrrec de Blai Senabre, Amparo Rico i el Gran Jordiet, tots ells coordinats per Vicent Cortés, a les 21:15 hores als patis del centre de la Beneficència. Tots quatre, grans professionals dedicats a la narració de contes i històries per a tots els públics.

La entrada és gratuïta encara que els i les assistents deuran de tindre entrada que s’haurà de recollir en el Centre la Beneficència o a través d’Internet.