Gentrificació, pujada de lloguers, desnonaments, especulació, joves que no poden independitzar-se… la crisi de l’habitatge ocupa cada dia els titulars dels nostres mitjans de comunicació i centrarà la sessió del 6 de febrer de ‘Els Debats del Magnànim’, que comptarà amb la presència de David J. Madden i durà per títol En defensa de l’habitatge. Madden (Nova York) és sociòleg a la London School of Economics and Political Science. L’acte tindrà lloc al Col·legi Major Rector Peset, a les 19.00 hores, i serà presentat per Iñaki Vallejo, activista de la PAH i regidor per Castelló en Moviment a la capital de la Plana. Cal recordar que l’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament de la sala La Muralla i que la intervenció de Madden serà en anglés i els assistents disposaran de traducció simultània al valencià.

Contra l’alienació residencial

Madden és coautor, junt amb Peter Marcuse,del llibre ‘En defensa la vivienda’ (Capitán Swing, 2018) que realitza una anàlisi històrica dels orígens del “problema” de l’habitatge i de la bombolla immobiliària (que ells consideren sistèmic) i les estratègies de l’Estat per a solucionar-ho, en el marc de la tensió entre la dinàmica capitalista que considera l’habitatge com una mercaderia més. Els autors introdueixen el concepte d’alienació i opressió residencial, desmunten els mites de les polítiques públiques d’habitatge i revelen el procés de mercantilització de l’habitatge en el marc de la política neoliberal, així com les estratègies de resistència per fer front a aquest procés (centrant-se especialment a la història de la resistència ciutadana a la ciutat de Nova York) i explorant quines són les vies possibles per defensar el necessari valor social de l’habitatge.

Sophie Baby i la transició espanyola

La historiadora francesa Sophie Baby, qui parlarà de La transición violenta, serà la pròxima participant als Debats del Magnànim. Serà el 28 de febrer, al MuVIM, amb presentació de l’historiador Ferran Archilés. Baby és l’autora del llibre El mito de la transición pacífica: violencia y política en España (1975-1982), (Akal, 2018), que posa de relleu l’important paper de la violència política durant el pas del franquisme a la democràcia. Tancaran la programació, després de Baby, la divulgadora nord-americana Dava Sobel (5 de març, L’univers de cristall) i el sociòleg xilé Cristóbal Rovira (11 de març, Populismo).

Més informació: Institució Alfons el Magnànim.