La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació va presentar el passat dijous 14 de febrer el llibre col·lectiu ‘El Magnànim: setanta anys de cultura valenciana’, una reunió de diferents capítols al voltant de les set dècades d’història de la institució i un repàs a la cultura valenciana dels últims 70 anys. La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, va ser l’encarregada, acompanyada del diputat de Cultura, Xavier Rius, el periodista Adolf Beltrán i el coordinador del llibre, Gustau Muñoz, de presentar el llibre. L’acte va comptar amb la presència de personalitats del món de la política i la cultura, com ara, el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, o el poeta Marc Granell.

Adolf Beltrán va ressenyar que aquest és “un llibre que serveix per a fer-nos una idea d’allò que els valencians som capaços de fer si entenem que construir país és tindre els ulls oberts al que passa al món”. Beltrán també va destacar que el Magnànim “és una institució que ha jugat un paper molt important en la nostra societat”, per a indicar, a continuació, que “el Magnànim, en aquesta nova etapa, ha recuperat la vocació der ser allò que va ser” i reivindicar que “per a acabar d’aconseguir-ho, hauria de convertir-se en una institució d’àmbit autonòmic”.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va voler reivindicar el treball del Magnànim, “una institució que és un espill, un reflex de les pràctiques culturals del nostre país”. En quant al llibre, Oltra destacà que “no és només la història d’una institució que ha fet 70 anys, sinó que és una aproximació molt polièdrica a la història de la cultura, la ciència i la investigació valencianes en les últimes set dècades; una mirada de 360 graus que no és una, sinó que són moltes mirades diferents”. La vicepresidenta va destacar que “és molt important el compromís del Magnànim amb la societat i la cultura i el paper de pont entre investigadors i ciutadania, fent arribant la cultura a la major part possible de la població”.

Gustau Muñoz, per la seua banda, va destacar que “els valencians i les valencianes som molt donats a oblidar-nos de les coses o tendim a l’exageració i la glorificació d’altres coses” i, per això, és important destacar que “s’han fet coses molt bones en aquesta societat i hi ha que posar-les en valor”, perquè “l’antiga IVEI (actual Magnànim) va ser una institució de la qual ens podem sentir molt orgullosos, una institució cultural que, amb escassos mitjans, va aconseguir moltes coses”. Muñoz també va indicar que “era molt important que hi haguera una història ben escrita i ben tractada sobre el Magnànim en totes les seues fases diferenciades, sense cap interferència, i amb les seues llums i les seues ombres”.

Per a cloure l’acte, el diputat de Cultura, Xavier Rius, va afirmar estar “orgullós del treball del Magnànim i de que la societat valenciana torne a confiar en la institució”. Rius va felicitar a “treballadors i treballadores, així com al seu director i totes les persones involucrades amb el Magnànim, pel seu treball”.

Un repàs per setanta anys de cultura valenciana

El Magnànim, 70 anys de cultura valenciana’ ofereix una panoràmica al llarg del temps. S’obri amb un pròleg de l’editor del llibre, Gustau Muñoz, que situa el contingut del volum i traça els objectius de la publicació. Tot seguit, la història del Magnànim es pot resseguir amb detall en el rigorós estudi  a cura de l’investigador Santi Cortés. També s’analitza la trajectòria de la històrica revista Debats, de la mà de l’historiador del periodisme Francesc Martínez Sanchis.

D’altra banda, la història de la Institució s’emmarca en el seu context cultural i intel·lectual precís, per a fer-la més entenedora i coherent. En aquest sentit, els estudis a càrrec de Pau Viciano (Historiografia), Francesc Hernàndez (Sociologia), Pedro Ruiz-Castell (Ciència),  Vicent Simbor i Miquel Nicolás (Llengua i Literatura) i Gonçal López-Pampló (Assaig) marquen la pauta o les grans línies d’una història de la cultura contemporània al País Valencià. Estableixen, així, una panoràmica del que han estat la historiografia, la sociologia, la ciència, la problemàtica de la llengua i la literatura i l’assaig els darrers 70 anys. Aquest conjunt d’àmbits del saber i de la cultura conformen el rerefons de l’activitat del Magnànim al llarg de set dècades. Uns àmbits a tots els quals ha fet al llarg del temps una aportació incontestable.