El passat divendres 15 de febrer, el diputat de Cultura, Xavier Rius, i el director de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, Vicent Flor, acompanyats pels treballadors i treballadores de la institució, lliuraren el ‘Reconeixement de la Cultura de 2019’ a l’Ajuntament d’Alzira i a la família de l’alzireny Vicent Esteve. L’acte, que es va celebrar a la Casa de la Cultura d’Alzira, va comptar amb l’actuació del grup de teatre Escena Erasmus i amb un concert del grup Limbotheque.

Aquest reconeixement, atorgat per l’àrea de Cultura a proposta del Magnànim, pretén, per una banda, posar en valor el treball, per part de l’Ajuntament d’Alzira, amb les seues activitats de suport i promoció de la literatura valenciana. Per l’altra, des de la institució volen reconéixer la tasca del mestre i líder sindical de l’STEPV, Vicent Esteve, en el foment i la divulgació de la cultura i la literatura valenciana al llarg de la seua vida.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, va destacar que, des de l’àrea de Cultura de la Diputació, “volem posar en valor, amb aquest reconeixement, l’esforç que fa la ciutat d’Alzira pel llibre en tots els seus vessants, però també la figura de Vicent Esteve com a activista molt vinculat a la cultura i al llibre”. Rius va voler remarcar que “aquests són uns reconeixements i un reforç a l’aposta que aquests equips de govern han fet per la cultura i que ha servit perquè els ciutadans i les ciutadanes valoren que els diners invertits en cultura no sols serveixen per a créixer com a societat, sinó que serveixen per a ser una referència cap a fora”.

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, va ser l’encarregat d’arreplegar, de mans del diputat, el guardó, dissenyat per l’escultor valencià Artur Heras, que reconeixia el seu municipi com a ciutat cultural. Gómez va donar les gràcies “a la Diputació, al seu diputat de Cultura i a la Institució Alfons el Magnànim pel reconeixement a la nostra ciutat, avalat per totes les activitats culturals que s’han fet al llarg d’aquesta legislatura”.

Per la seua banda, Clara Esteve, filla de Vicent Esteve, i Pura Ferrer, viuda del mestre, van assegurar d’aquest guardó que “és un orgull i un honor que es premie a Vicent Esteve i al poble on es va criar i el qual va veure créixer la seua vocació com a mestre i activista cultural”. Clara Esteve va recordar que “la Institució Alfons el Magnànim ha editat les memòries de Vicent Esteve i està fent una tasca molt meritòria editant llibres sobre personatges xicotets però, al mateix temps, grans del nostre àmbit cultural”. El llibre en qüestió és ‘El temps guanyat. Memòries d’un mestre valencià’, que pertany a la col·lecció ‘Moment. Memorialística’.

Per últim, el director del Magnànim, Vicent Flor, va declarar que “en aquests moments convulsos i d’intolerància cal reivindicar de nou el paper dels llibres com a motors a favor de la cultura, de la tolerància, de l’educació i del pensament pausat”, afegint que “les editorials públiques han de tenir un paper fonamental en l’accés de la cultura, que és un dret reconegut per a tota la ciutadania per l’Estatut d’Autonomia, per la Constitució Espanyola i per la Declaració Universal dels Drets Humans”.