La Institució Alfons el Magnànim presentarà el proper dijous, 21 de febrer, a les 19 hores, a la Llibreria Futurama (Guillem de Castro, 53) el llibre Historietes valencianes del segle XIX. Els pioners del tebeo, de Jordi Giner Monfort. Hi participaran Jordi Giner i Romà de la Calle (director de la col·lecció Fonaments del Magnànim). El llibre està publicat en la col·lecció Fonaments i es pot comprar en llibreries i en la botiga online del Magnànim: www.alfonselmagnanim.com.

Una exhaustiva documentació

Historietes valencianes del segle XIX: els pioners del tebeoés un llibre sobre els orígens del còmic a casa nostra. Es tracta d’un repàs a les historietes que es van publicar a la premsa escrita valenciana, especialment durant la segona meitat del segle XIX. El museu Literario, Valencia Cómica, Para todo el mundo o El cascarrabias són algunes de les publicacions de l’època on van aparéixer les primeres historietes, algunes d’elles obra d’artistes valencians i, en altres ocasions, de dibuixants de la resta de l’estat. Podríem dir que aquells primers historietistes, com ara Salustiano Asenjo,  Manuel González Martí o Francisco Roig Bataller serien com els iaios artístics d’allò que després coneixeríem com a l’escola valenciana de la historieta, ja ben entrat el segle XX. En aquest llibre trobarem una selecció de les primeres historietes aparegudes en la premsa valenciana, en ordre cronològic junt amb una xicoteta anàlisi de cadascuna. També hi ha un esbós de la figura del dibuixant en cas que siga conegut, perquè convé recordar que en el segle XIX eren molt habituals les multes i penes de presó a dibuixants. Junt amb els autors valencians trobem als representants de la historieta de l’època de Madrid i Catalunya, com Cilla, Fradera o Escaler, que també contribuirien a omplir d’il·lustracions la premsa humorística i sicalíptica valenciana de l’època.

Una de les fites del llibre és situar l’origen de la primera historieta valenciana, Viaje por el país del amor (1864) obra de Salustiano Asenjo, qui va ser professor de dibuix a l’Acadèmia de Belles Arts. A partir d’aquell moment, gràcies a les millores tècniques en les impremtes, serà més fàcil trobar il·lustracions, cada vegada de més qualitat, fins a arribar a publicacions com Cascarrabias o Arte Moderno, que representen l’edició amb més cura de l’època, amb una gran presència d’il·lustracions, i també d’historietes.

Diversos col·laboradors

Este llibre no hauria pogut fer-se realitat sense les investigacions prèvies d’acadèmics com Enrique Peláez Malagón, Javier Pérez Rojas o José Luis Alcaide i, per descomptat, sense l’ajuda d’erudits col·leccionistes com ara Josep Navarro Cabanes, Nicolau Primitiu, Luis Tramoyeres o el mateix Manuel González Martí. També cal remarcar la col·laboració de diferents biblioteques i arxius, entre les quals hi ha la Biblioteca Valenciana, l’arxiu del Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias Manuel González Martí i l’Hemeroteca Municipal de València.

Jordi Giner Monfort (Bilbao, 1978) és doctor en Sociologia i professor al departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Les seues investigacions acadèmiques se centren en els processos migratoris en el territori valencià, qüestió sobre la qual versa la seua tesi doctoral i també els diversos articles i monografies que ha publicat en els darrers anys, tant en l’àmbit estatal com a l’estranger. En 1984 els seus pares subscriviren la família a Camacuc, ja des del primer número. Després vingueren els Mortadelos, Asterix, Tintín, Max, Bagge, Tomine i altres. Des d’aleshores l’ha acompanyat l’interés pel món del còmic i la il·lustració, primer com a lector i ara també com a investigador afeccionat.