La col·laboració amb el programa Ciutat Lectora, iniciat ara fa tres anys entre FULL Fundació pel Llibre i la lectura i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha funcionat com un laboratori experimental d’iniciatives culturals i socials al voltant de l’estímul de la lectura, amb activitats innovadores com les “Iaieries” (contacontes intergeneracionals), Itineraris poètics que recuperen espais públics, recitals poètics, o la potenciació d’activitats ja implantades com les maratons de lectura o les presentacions de llibres.

 

Unes conclusions que han estat presentades en la reunió mantinguda entre el diputat de Cultura, Xavier Rius; el president de la FULL, Jesús Figuerola, i el gerent de l’entitat, Manel Romero, per prendre el pols al projecte i estudiar noves vies de col·laboració. El diputat Xavier Rius, ha valorat positivament la trajectòria del projecte, destacant la complicitat dels Ajuntaments participants «que repercuteix directament en la ciutadania com a principal beneficiària».

 

Ciutat Lectora és un programa d’acompanyament per a la implantació estratègica i planificada d’un programa de motivació lectora en l’àmbit municipal. S’adreça a tots els ciutadans, mitjançant la creació d’un Consell de Lectura Municipal oferit pels ajuntaments. També promou l’assessorament per part de tècnics especialistes de FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura, i compta amb el suport de la Diputació Provincial de València. El programa està inserit dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura impulsat per la Generalitat Valenciana.

 

Els principals objectius són: promoure el gust per la lectura entre els habitants de la població des de l’escola bressol fins a secundària i batxillerat i a tots els àmbits de la vida cultural, aconseguir un major nivell de lectura entre els habitants de la ciutat, implicar els ciutadans en el projecte, formar ciutadans responsables per a la millora del seu interés per l’entorn i la cultura partint de l’activitat lectora com a forma d’ampliar la visió del món i valorar l’escriptura al territori.

 

Els pobles que actualment participen en el projecte són: Utiel, Alberic, Bocairent, El Puig, l’Alcúdia, Catarroja, Marines, Xeraco i Paiporta.