La mostra ‘Prietas las filas’ sobre el Franquisme arribarà als municipis valencians després de rebre 23.000 visites

L’exposició ‘Prietas las filas. Vida Cotidiana y Franquismo’ es va clausurar aquest diumenge amb més de 23.000 visites. Al llarg d’11 mesos, el Museu Valencià de Etnologia de la Diputació ha acollit aquesta mostra que, a través d’objectes de l’època, reflecteix la influència del règim franquista i l’assumpció dels seus valors per part de la societat espanyola. En els pròxims mesos, aquesta col.lecció recorrerà municipis valencians de diferents comarques.

 

‘Prietas las filas’, que ha rebut més de 2.000 visites mensuals des de la seua obertura, analitza la societat que generacions d’espanyols i espanyoles van viure durant els 40 anys que va durar el Franquisme. L’objectiu principal és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del període per a donar a conéixer, especialment a les generacions que ja han nascut en democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per a legitimar-se, i reescriure així la història del nostre passat més recent.

 

Amb aquesta exposició s’aborda el Franquisme com a règim polític i com a ideologia, les seues formes d’adoctrinament, la política de propaganda i la construcció d’un sentiment i una memòria nacional nova. Els protagonistes de l’exposició són els objectes que ens permeten analitzar l’omnipresència dels símbols i les consignes d’un règim totalitari en la vida quotidiana, en l’educació, a les escoles o en els rols de gènere i en els escenaris privats i públics.

 

L’exposició ha sigut comisariada per Andrea Moreno, gestora de patrimoni i doctora en arqueologia, i José María Candela, conservador del Museu Valencià d‘Etnologia, i en ella han col·laborat, en la cessió de fons, el col·leccionista José Huguet i l’Ajuntament de Quart de Poblet.

 

A més de l’exposició, des del museu s’ha realitzat un programa de visites a càrrec dels comissaris de la mostra i dels conservadors del museu, i un cicle d’actes relacionats (presentacions de llibres, conferències i col·loquis) amb la temàtica de la mostra que ha abastat quasi totes les facetes de l’exposició: les fosses, l’educació franquista, els camps de concentració, la repressió, i els testimoniatges dels familiars.

 

Després de l’èxit de l’exposició en aquests 11 mesos d’exhibició en l’espai cultural de la Diputació de València, el Museu Valencià d’Etnologia té previst preparar la mostra per a la seua itinerància pels municipis valencians durant l’any vinent.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *