La Diputació de València presenta l’edició commemorativa dels Premis Iturbi amb tot un seguit d’activitats, recitals i concerts que recorreran diverses comarques valencianes, per tal de celebrar l’exitosa trajectòria del Concurs Internacional de Piano de València.

 

La programació s’ha encetat, dijous 12 de setembre, al Teatre Auditori de Catarroja, amb el primer dels recitals que, dins la programació preparada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, va tindre com a protagonista a Mariana Gurkova. Aquesta pianista actuarà també dissabte 14 a les 19.30 hores a l’Auditori Municipal d’Alfauir i diumenge 15 a l’Església de Santa Maria de Requena.

 

Hui divendres 13 està prevista l’actuació d’Antonio Galera a l’Edifici Multiusos de Xelva a partir de les 19.30 hores, recital que reproduirà diumenge 15 de setembre a les 13 hores a la Iglesia Arcipestral de San Pedro y San Pablo d’Ademús.

 

A més, dilluns 16 de setembre, s’enceta un cicle de masterclass en el qual, els alumnes dels conservatoris valencians podran entrar en contacte amb els pianistes participants a través d’aquestes classes magistrals. Eixe dia, Mariana Gurkova estarà al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo.

 

Pel que fa als recitals i concerts de València tindran caràcter gratuït, i les entrades es podran obtenir al web labeneficencia.es les relatives a recitals a celebrar al Centre Cultural la Beneficència; o a la Batlia Respon, telèfon 96 388 25 25, les entrades per als recitals i concerts al Teatre Martín i Soler,  l’Auditori de les Arts i la Gala final al Teatre Principal.

 

Mariana Gurkova

 

La pianista Mariana Gurkova començà a estudiar el piano als cinc anys a Sofia, la seua ciutat natal. Als deu anys fa el primer recital i als onze actua per primera vegada com a solista amb orquestra. Després de graduar-se en el Conservatori Superior Nacional de Bulgària, continua els seus estudis amb Joaquín Soriano en el Real Conservatori Superior de Madrid, ciutat on resideix des de 1988.

 

Ha obtingut els guardons màxims en concursos estatals i internacionals, com Jaén, Senigallia, Santander, Cincinnati, Jacinto Guerrero, Premi Iturbi, E. Pozzoli, Sv. Obreténov i Joventuts Musicals de Bulgària. La seua predilecció per la música espanyola li ha brindat premis especials a la millor interpretació d’aquesta en els certàmens de Santander i Iturbi.

 

Antonio Galera

 

Antonio Galera ha actuat en sales i festivals com la Salle Cortot de París, el Zhongshan Hall de Taipei, el
Steinway Hall de Nova York, el Palau de la Música de Barcelona, l’auditori ADDA d’Alacant, l’Auditori de Saragossa o la Cartoixa de Valldemossa. Ha sigut guardonat per la Yamaha Music Foundation of Europe i el Premi Iturbi de València, i ha debutat recentment a Londres (St. Martin in the Fields) i Oxford, en l’Auditori Nacional, en el festival Musika-Música de Bilbao o amb l’Orquestra de València, amb Beatriz Fernández i Joan Enric Lluna.

 

Col·labora amb el departament d’educació de Les Arts i imparteix classes en l’Aula de Música de la Universitat de València.