Amb motiu de l’edició commemorativa del Concurs Internacional de Piano de València, la Diputació de València presenta tot un seguit d’activitats, recitals i concerts per tal de celebrar l’exitosa trajectòria d’aquest concurs. Entre els pianistes que han escrit la història del Concurs Internacional de Piano de València està, sense dubte, el d’Elza Kolodin, la primera guanyadora d’aquesta competició, i que, des d’aquest dimarts, es troba a València.

 

La pianista actuarà el dia 19 de setembre al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt i el 21 de setembre al Teatre Martín i Soler, Palau de les Arts, interpretant una selecció de peces de Chopin. La premsa internacional ha destacat la seua “interpretació apassionada”, distingida pel “virtuosisme brillant” i una “mescla personal d’energia electritzant i poesia profunda”.

 

La seua carrera com a pianista va començar a l’Escola Especial de Música de Cracòvia sota Zofia Zagajewska. Després d’obtindre una beca de la Societat Chopin, va continuar els seus estudis en l’Acadèmia de Música de Varsòvia amb Ryszard Bakst i Zbigniew Drzewiecki. Després d’emigrar, la Fundació Albert Roussel li permeté completar els seus estudis en l’École Normale de Musique a París, en la classe de Thierry de Brunhoff, alumne avantatjat d’Alfred Cortot. Es graduà amb la màxima distinció, la Llicència de concert amb la unanimitat del jurat.

 

Seguiren molts premis en concursos internacionals de piano: les competicions Busoni i Casagrande a Itàlia, la competició Schumann a Zwickau, i, a Espanya, el Maria Canals a Barcelona, el José Iturbi a València, el Reina Sofia a Madrid i, finalment, el Premi Jaén. No només va guanyar els primers premis allí, sinó que també la premiaren els millors intèrprets de música espanyola. Els seus concerts i recitals l’han portada als centres de música d’Europa, el Japó i els Estats Units.

 

Josu de Solaun

 

Un altre dels pianistes destacats serà Josu de Solaun, el primer i únic pianista espanyol el guanyar el màxim guardó d’aquesta competició, que actuarà el dia 20 de setembre al Monestir de Santa Clara de Xàtiva, el 21 de setembre: Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts i el 22 de setembre a la Casa de la Cultura de Montserrat. Interpretarà peces de Brahms, Debussy, Manuel de Falla, Enescu, Liszt. A més, farà l’estrena absoluta de Mosaico Hispano de V. Chulià i Díptico para Josu de S. Chulià. A banda dels recitals programats, el pianista impartirà una master class al Conservatori Municipal de Música de València dijous 19 de setembre a partir de les 16.30 hores.

 

Josu de Solaun és el guanyador del primer premi en el XIII Concurs Internacional de Piano George Enescu de Bucarest del 2014, la llista de premiats del qual inclou noms il·lustres del piano modern com Radu Lupu i Elisabeth Leonskaja. És l’únic espanyol guanyador del certamen en els seus quasi seixanta anys d’existència. Així mateix, el 2006 obtingué el màxim guardó en el XV Concurs Internacional de Piano de València Premi Iturbi, amb la qual cosa és l’únic pianista espanyol guardonat amb el primer premi en les vint edicions del concurs.

 

El 2009 rebé també el primer premi i el premi del públic en el Concurs de Piano de la Unió Europea celebrat a Praga, en el qual el varen triar com a representant d’Espanya i tocà en la final amb l’Orquestra de la Ràdio Txeca el tercer concert de Rakhmàninov. Entre els seus altres guardons, destaquen el Helen Cohn Award, el Young Concert Artists de Nova York i els concursos Ricardo Viñes i Sant Sebastià a Espanya.

 

És graduat de la Manhattan School of Music, on estudià del 1999 al 2011 sota la tutela de Nina Svetlanova i Horacio Gutiérrez. A Espanya, va estudiar piano amb Ricardo Roca, Maria Teresa Naranjo i Ana Guijarro, i composició amb Salvador Chulià.

 

Un influencer, Luka Okros

 

Diumenge 22 de setembre serà Luka Okros qui actue a l’Auditori de Cullera. Aquest pianista, sense cap dubte mediàtic, interpretarà peces de Schubert i Liszt. Okros s’ha establit com un dels pianistes més prometedors de la seua generació. Els crítics han elogiat les actuacions d’Okros com a «intenses, fortes i naturals, amb una creativitat impressionant». S’ha guanyat una reputació internacional per la passió i l’emoció que aporta a les seues actuacions en viu.

 

Luka Okros ha guanyat vuit primers premis en les principals competicions internacionals de piano, inclòs el Premi Internacional de Concurs de Piano de València Iturbi el 2015, i ha actuat en algunes de les sales de concerts més grans del món, com Het Concertgebouw d’Amsterdam, el Palau de la Música de València i el de Barcelona, el Carnegie Hall, el Southbank Centre, el Wigmore Hall, la Konzerthaus Berlin, el Musiikkitalo, el BOZAR de Brussel·les, l’Acadèmia de Música Ferenc Liszt a Budapest o la Wiener Konzerthaus.

 

A més de en la carrera de concertista de piano, Luka treballa en la creació d’un àlbum de les seues composicions. Una de les peces es va filmar i estrenar en les Concertgebouw Sessions. Desenes de les seues obres es publiquen en Master Music Publications. Com a influencer en les xarxes socials, l’Instagram de Luka té més de 55.000 seguidors.

 

Pel que fa als recitals i concerts de València, aquests tindran caràcter gratuït, i les entrades es podran obtindre a beneficencia.es les relatives a recitals a celebrar al Centre Cultural la Beneficiència o a la Batlia Respon, telèfon 96 388 25 25, les entrades per als recitals i concerts al Teatre Martín i Soler i Auditori de les Arts i la Gala final al Teatre Principal.