Els dos documents estan enfocats a posar totes les eines possibles a disposició  els ajuntaments per a ajudar en tot allò possible a la ciutadania i els autònoms des d’un marc social de proximitat

Els grups de les diputacions d’Alacant, Castelló i València han impulsat dos documents per proveïr d’eines d’actuació als ajuntaments de cara a lluitar contra els efectes de la crisi en els seus municipis i fomentar la recuperació social i econòmica des de la proximitat. Per una banda s’ha elaborat un recull de bones pràctiques impulsades per diferents ajuntaments durant la crisi del Covid19, amb la intenció de compartir la informació sobre actuacions útils per a la millora de les condicions de la ciutadania. A més, s’ha elaborat una proposta d’actuació municipal sobre reconstrucció del teixit empresarial enfocades a les persones autònomes a fi de procurar una actuació coordinada des dels ajuntaments amb les iniciatives dutes a terme en les institucions supramunicipals com ara diputacions i la Generalitat Valenciana.

La guia de bones pràctiques municipals, recollida en base a diverses actuacions impulsades per Compromís a molts ajuntaments, recull mesures de bon govern, mesures econòmiques i fiscals, mesures socials i mesures ambientals i de salut pública. Totes enfocades a ajudar en tot allò possible a la ciutadania des d’un marc social i comunitari d’enfortiment dels serveis públics i d’atenció a les persones més vulnerables a l’impacte de la crisi.

La proposta d’actuació municipal sobre polítiques econòmiques de reconstrucció consta d’una guia per a l’actuació de les entitats locals de suport a les persones autònomes, claus en el teixit empresarial de proximitat, tenint en compte les seus especificitats legals i competencials, amb la intenció que s’adapten a les peculiaritats de cada municipi. S’hi inclou un model de bases que podrien ser d’exemple per a l’impuls d’ajudes econòmiques que puguen complementar altres iniciatives d’institucions supramunicipals com LABORA. La intenció és utilitzar totes les eines a l’abast dels ajuntaments per a esmorteïr la crisi i fomentar la recuperació des de l’economia de proximitat.

Resposta ràpida del món local

Per a la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, «cal posar en valor les bones pràctiques que s’estan duent a terme en municipis on governa Compromís. La resposta a esta crisi sanitària des del món local ha estat ràpida, fet que demostra que tot el que contribuïsca a augmentar els recursos de què disposen els Ajuntaments, com per exemple permetent l’ús dels estalvis acumulats durant anys en polítiques socials i econòmiques, acabarà revertint en beneficis directes per a la ciutadania». Pel que fa a les propostes econòmiques, ha afegit: «Proposem un model d’ajudes municipals per a autònoms que permeta augmentar el número de persones que ja han sigut beneficiades per les ajudes de Labora. Les administracions han de col·laborar i generar complicitats, més encara en un moment com l’actual i en una qüestió cabdal com és donar suport als nostres autònoms, que són peça clau en el teixit econòmic valencià».

Importància de les mesures mediambientals

El portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló i diputat de Cicle integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia, ha fet èmfasi en el fet que durant aquesta crisi «no podem deixar de banda les mesures mediambientals, perquè també formen part de la cura de la salut pública. En eixe sentit, cal que es milloren les infraestructures de captació i distribució d’aigua potable perquè la població tinga garantit l’accés a aquest recurs bàsic. Igualment, s’haurà d’invertir en optimitzar la xarxa de clavegueram i la depuració d’aigües, així com la recollida de residus per fer més salubre l’entorn i evitar la propagació d’infeccions».

Partidisme del PP a Alacant

Gerard Fullana, portaveu de Compromís a la Diputació d’Alacant, ha destacat que les bases d’ajuda al comerç local «complementen les propostes del govern de la Generalitat i estatal, i amplien les possibilitats de subvencions. Es fonamental agilitzar els tràmits per ajudar des del pobles al xicotet comerç». També ha lamentat que l’actitud «partidista» del PP a la Diputació d’Alacant estiga posant en dificultats els ajuntaments de la província: «Els pobles de València i Castelló ja disposen de capacitat d’inversió gràcies al Fons de Cooperació on participen amb la Generalitat, mentre ací el PP es nega a entrar-hi. Ara els pobles d’Alacant ho tenen més complicat per l’actitud partidista de la Diputació, però des de Compromís seguirem exigint que rectifiquen perquè la ciutadania d’Alacant no té per què patir aquesta discriminació per culpa del PP».