• L’exposició, que romandrà oberta fins al 28 d’abril en L’ETNO, aborda el paper de la mort en la societat tradicional i el seu significat en el món actual

28/10/2020

L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia, pertanyenta la Diputació de València, ha presentat este dimecres l’exposició ‘Faltar o morir’, que realitza un recorregut sobre el significat de la mort i l’absència en la societat tradicional i la seua rellevància en l’actualitat. “Faltar o morir indaga en allò que significa la mort per al grup que experimenta la pèrdua d’un dels seus membres, identificant les representacions col·lectives i les pràctiques rituals amb les quals els subjectes li donen sentit, en un projecte propi de l’ETNO”, ha explicat el diputat de Cultura, Xavier Rius.

El desenvolupament de la mostra, dissenyada per Eusebio López, i comissariada per Raquel Ferrero i José María Candela, conservadors de l’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia, aborda els diferents temes amb un plantejament innovador i simbòlic en el qual es mostren al visitant diferents objectes representatius dels diferents moments d’este important –tal vegada el més important- ritu de pas: l’anunci i comprovació de la mort, el comiat, el testament, la mortalla del difunt, la vetla, l’enterrament, el record i el dol.

La mostra desenvolupa cinc temes relacionats amb la mort: la cultura com a antídot, l’absència ritualitzada, el procés ritual, morir hui i ser absència. Els fons exposats procedixen del museu i de donacions particulars i institucionals

L’exposició finalitza amb la perspectiva actual de la mort, la seua victimització (si mors és que no et cuides), la tendència a allunyar el dolor i l’aflicció que suposa la pèrdua de sers estimats, i l’optimisme generalitzat que ens obliga a ser feliç coste el que coste, bandejant els sentiments de tristesa o aflicció tan naturals de l’ésser humà.

Esta idea queda reflectida en la instal·lació escultòrica de l’exposició «Vacío mnémico. En/desde/hacia» (2017-2020), de Noé Bermejo. Un treball que ens guia cap a la reconciliació amb la nostra naturalesa finita forjat en comunitat i sustentat per l’arquitectura fràgil i infinita de la memòria. La instal·lació és la culminació del work in progress: MEMÒRIA/RECORD/OBLIT. Un projecte generatiu sobre memòria i identitat —i les seues limitacions i revessos— en el qual l’artista Noé Bermejo treballa des de 2017.

Amb motiu de l’obertura de la mostra, el museu té previst desenvolupar un programa educatiu amb materials i treballs que propicien una reflexió sobre la idea de la mort en diferents cursos d’educació primària, secundària i batxillerat.