• El museu de la Diputació de València manté la seua aposta per la difusió de la rellevància del cineasta amb les fotografies de José García Poveda ‘El Flaco’
  • Retallades de vida convertits en fotografies i ara, en ocasió de l’Any Berlanga, en exposició

04/06/2021

El pròxim 12 de juny es compliran 100 anys del naixement a València de Luis García-Berlanga (1921–2010) i el MuVIM suma una nova proposta a l’Any Berlanga amb l’exposició que inaugura este divendres amb el títol ‘Berlanga per El Flaco. Fotografies de José García Poveda a València’.

Una mostra amb la qual realitzar un recorregut per la relació fotogràfica entre els dos a través de les 80 fotografies que la componen. “Una declaració d’amistat intensa cap al cineasta, sorgida dels records d’un fotògraf que va compartir amb ell moments clarament inesborrables i on els sentiments es convertixen en fotografies”, ha indicat Rafael Company, director del MuVIM.

En paraules de la diputada del MuVIM, Glòria Tello, “El Flaco és un testimoni permanent del Berlanga protagonista de mil-i-una històries en la capital valenciana. Parlem de retallades d’una vida que han tornat a posar-se davant el públic gràcies a qui, a més de fotògraf d’ofici, va ser bon amic del cineasta. Amb l’exposició recuperem “trossos” d’un Berlanga a cavall de la privacitat i de la vida pública. Recuperem abraçades i somriures, calideses i estones d’una certa intimitat, complicitats i alegries, actes oberts a la premsa i algun moment quasi secret (i inoblidable)”.

Una aposta per reforçar la presència de Berlanga en la memòria col·lectiva iniciada el mes de març passat amb l’exposició ‘Visca Berlanga!’, que ha comptat també amb una taula redona i un cicle de cinema que encara ens acompanyarà en els pròxims mesos i que ara es complementa amb esta nova exposició. “Una mostra que resumix una trajectòria emotiva”, en paraules d’Amador Griñó, cap d’exposicions del museu, que li permet ser “cronista de la realitat del moment”.

Una relació, la de Berlanga i El Flaco, que arranca en els anys 80 i que servix al fotògraf per a captar “el que jo he vist de Berlanga” a través de “fotografies espontànies” que ara conformen esta exposició ‘Berlanga por el Flaco’, que va començar a gestar-se inconscientment arran de la mort de Luis García-Berlanga en 2010, ha indicat en roda de premsa ‘El Flaco’.

Una mostra composta per una selecció de 80 fotografies que li ha permés “reviure aquell temps” i les “històries que hi ha darrere de cada foto”, assenyala. Retallades de vida que ixen dels calaixos per a evocar, en blanc i negre, a un dels valencians més universals del segle XX.

Cicle ‘Berlanga. Cinema i memòria’

En paral·lel, continua en el MuVIM el cicle de cinema dedicat al director valencià amb les projeccions de ‘El Verdugo’ dissabte que ve 12 de juny i ‘Calabuch’ el divendres 2 de juliol. Les dos a les 18.30 hores i amb entrada gratuïta.