• Irene Rodrigo, Aina Fullana, Francisco Caro, Álvaro Carbonell, Joan Mahiques, Cándido Polo i Lluc Silvestre són els grans triomfadors de l’edició d’enguany dels guardons del Magnànim
  • En 2021 s’han presentat 553 originals enfront dels 382 de 2019. La vicepresidenta de la Diputació i presidenta de la IAM, Mª Josep Amigó, destaca la professionalitat i independència del jurat

10/06/2021

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha donat a conéixer este dijous els guardonats dels premis literaris València i València Nova en l’edició de 2021, la segona amb més originals presentats, un total de 553 enfront dels 382 de 2019, any previ a la pandèmia que va incrementar de manera considerable la participació a causa del confinament. De les 11 modalitats s’han premiat set obres i quatre categories han quedat desertes, tres d’elles dels València Nova per a menors de 36 anys.

Sota el pseudònim de ‘Cal·líope’ es feia públic el nom de la primera guanyadora, la valenciana Irene Rodrigo amb ‘Tres lunas llenas’, premi narrativa jove en castellà. A continuació es va anar revelant la identitat de la resta de guanyadors: Aina Fullana, de Palma, s’alça amb el Premi València de narrativa en valencià amb ‘Els dies bons’; el madrileny Francisco Caro s’imposa en poesia amb ‘Aprehender el ahora’, mentre que el Nova de Poesia, igualment en castellà, és per a Álvaro Carbonell i la seua ‘Jirafas en el zoológico de Atlanta’. El Premi València de poesia en valencià recau en Joan Mahiques, de Palmera, amb la seua obra ‘Entre dues clarors’.

El millor assaig ha sigut ‘El manicomi de Jesús’ de Cándido Polo. Natural de Godella, Polo ha presentat una investigació exhaustiva i innovadora sobre bogeria i salut mental a la València dels segles XIX i XX, un treball rigorós des del punt de vista històric i metge, amb una gran claredat expositiva. Finalment, el barceloní Lluc Silvestre, de Premià de Mar, guanya el València de novel·la gràfica amb ‘Un os al Marroc’.

La Institució Alfons el Magnànim (IAM) editarà les obres guanyadores en la modalitat d’assaig, que es publicaran en la seua col·lecció ‘Estudis Universitaris’. Bromera s’encarregarà de l’edició de les categories de narrativa i poesia en valencià; mentre que Hiperión ho farà amb les de poesia en castellà i Versàtil amb les de narrativa en castellà. Finalment, Andana s’encarregarà de l’obra guanyadora del Premi València de novel·la gràfica.

Premis consolidats

Les 553 obres presentades suposen la segona dada de participació més alt en la història dels premis, la qual cosa demostra la consolidació tant qualitativa com quantitativa d’estos guardons. Els sis jurats de les diferents modalitats s’han reunit prèviament en el MuVIM per a deliberar, encara que l’anunci dels premiats i l’obertura de pliques ha sigut a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, el director del Magnànim, Vicent Flor, i el cap de serveis administratius de promoció cultural, Josep Vidal, que ha actuat com a secretari.

El director del Magnànim, Vicent Flor, ha destacat que els Premis València són una referència important a la ciutat i ha posat en valor l’esforç de la Institució que té com a resultat “un notable augment de la participació respecte a altres edicions”.

Per part seua, la vicepresidenta de la Diputació i presidenta de la IAM, Mª Josep Amigó, ha incidit en què “la independència i professionalitat del jurat és determinant a l’hora de tindre cada vegada major participació i d’elevar el nivell de la convocatòria”. Amigó ha anunciat que la gala de lliurament d’estos premis tindrà lloc a l’octubre i espera que puga celebrar-se amb normalitat “si les condicions sanitàries ho permeten”.

Els premiats

El premi València de poesia en castellà ha sigut atorgat a ‘Aprehender el ahora’, de Francisco Caro Sierra. El jurat, format per Jesús Munárriz, Lola Mascarell, Ana Rosseti i Carlos Pardo, ha valorat l’obra com “un diàleg meditatiu i elegíac del poeta amb la seua companya, que travessa les seues experiències quotidianes per a rescatar els seus lluentors més humils i poètics”.

El premi València Nova de poesia en castellà ha sigut per a Álvaro Carbonell Cerdà amb ‘Jirafas en el zoológico de Atlanta’. Esta obra és “una imaginativa aproximació a la qoutidianitat i l’evolució generacional amb un nou ritme de gran vol i una permanent sorpresa expressada amb gran riquesa formal”, segons el jurat.

‘Entre dues clarors’ ha merescut el premi València de poesia en valencià que s’emporta Joan Mahiques Climent. El jurat format per Xènia Dyakonova, Josep Antoni Fluixà, Vicent Ferran García Perales i Arantxa Bea han decidit per majoria que l’obra de Mahiques siga la guanyadora “per la seua varietat formal, la força de les estrofes, la capacitat de crear misteri i el domini del ritme i la sonoritat”.

‘Els dies bons’ d’Aina Fullana Llull ha sigut l’obra guardonada pel jurat format per Joan Benesiu, Maria Sáiz, Aina Monferrer Palmer i Gonçal López-Pampló, en la categoria de narrativa en valencià del premi València. El jurat ha valorat l’originalitat de la novel·la “des d’una perspectiva narrativa, lèxica i estilística. L’obra constituïx una proposta innovadora en la mesura que recrea els esquemes de la novel·la quinqui”.

Irene Rodrigo Martínez ha aconseguit el Premi València Nova de narrativa en castellà per unanimitat, amb ‘Tres lunas llenas’. El jurat, compost per César Pérez Gellida, Eva Olaya Martín, Lorena Franco i Toni Hill, destaca “el talent literari de l’autora. La història connecta amb les inquietuds d’una generació femenina mitjançant un llenguatge evocador”.

El premi València de novel·la gràfica s’atorga a l’obra ‘Un os al Marroc’ de Lluc Silvestre Gili. El jurat conformat per Cristina Durán, Miguel Ángel Giner Bou, Elías Taño i Alba Soprano destaca que tracta “un tema poc comú i poques vegades representat en els còmics, com és el valor de la música i per tant, del dibuix, com a llenguatges universals”. El treball està “acompanyat d’una força gràfica molt original (dibuix, color, composició de pàgina) i impactant que no deixen indiferent, la narració fluïx de manera sòlida, amena i consistent”.

Finalment, el millor assaig d’esta edició dels Premis València 2021 és ‘El manicomi de Jesús. Bogeria i salut mental a València a final del mil·lenni’, de Cándido Polo Griñán. El jurat format per Lourdes Toledo Lorente, Gustau Muñoz, Vicent Olmos i Núria Cadenes ha valorat “la rellevància social del tema tractat, la qualitat de la investigació i la claredat de l’exposició. A partir d’una història del manicomi de Jesús, l’autor fa una consideració profunda de la relació entre malaltia mental i societat al llarg dels segles XIX i XX a València”.