La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha destacat hui la necessitat d’implicació de les institucions públiques i la tasca dels alcaldes en la consecució d’objectius pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic «com a representants de cada poble», per mitjà de l’adhesió a l’anomenat Pacte d’Alcaldes per a treballar conjuntament i recolzats per la institució provincial en aquest sentit fins a l’any 2020.

«Des de totes les institucions hem de lluitar braç a braç contra aquest problema planetari perquè és una repte molt greu que ens afecta a tots i davant del qual la gent, en el seu dia a diai individualment amb la seua actitud, pot aportar molt», ha insistit.

La Diputació de València ha reunit aquest matí a l’efecte alcaldes, regidors, tècnics municipals i empreses especialitzades en una jornada de treball celebrada al Muvim, amb l’objectiu d’«abordar aquesta qüestió de manera transversal, perquè implica no solament el medi ambient sinó també altres àrees com la cooperació municipal».

La trobada s’ha centrat en l’adopció de compromisos i el disseny d’accions en aquest àmbit, així com l’estudi de vies de finançament municipal per a la consecució dels objectius mitjançant el Pacte d’Alcades, que comporta el compliment d’una sèrie de requisits d’ací a l’any 2020 amb accions concretes com la reducció de les emissions de CO2 en un 20% i l’estalvi energètic en els edificis municipals, entre altres.

«És tot un procés i entenem que encara estem molt per darrere d’altres ciutats i altres països que estan en això, però anem a treballar perquè cada ajuntament s’adherisca al pacte i que els alcaldes siguen conscients que la seua tasca és important, i que el 2020 puguem comprovar que hem complit i s’han reduït les emissions de CO2 aquest 20%», ha insistit Amigó.

Dotació de recursos

El diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha posat l’accent per la seua banda en què «tota acció contra el canvi climàtic no té sentit si no està dotat dels recursos necessaris».

Sobre aquest tema, ha anunciat que «per açò, l’Àrea de Cooperació Municipal de la Diputació, dins dels criteris d’elaboració dels nous plans provincials (d’inversió en els pobles), inclourà mesures de discriminació positiva de finançament als municipis, si disposen de projectes vinculats a la lluita contra el canvi climàtic, subscripció del Pacte d’Alcaldes i tot el que puga suposar transversalitat en l’acció enfront d’aquest problema».

La inversió inicial en aquest tipus d’actuacions reporta, segons el diputat, un «doble benefici, per la qual cosa suposa deixar les generacions futures uns pobles en harmonia amb l’entorn i perquè, a més, crea un sistema productiu sostenible per a crear noves formes d’ocupació, una cosa que preocupa molt al poble valencià».

Finalment, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha qualificat la jornada organitzada per la Diputació de València de «molt interessant»perquè «és molt important que totes les polítiques sorgisquen d’una base de coneixement i impulsar de forma coordinada, en aquest cas des de la Diputació, totes les accions possibles per a la mitigació del canvi climàtic i propiciar un canvi de model energètic que ens permeta tenir una vida més saludable i, en definitiva, garantir la nostra supervivència com a espècie aprofitant les energies renovables que, damunt, són gratuïtes».

«El nostre repte, com a Diputació, és coordinar totes les accions perquè els municipis, que és on viuen els ciutadans, atallen aquell canvi climàtic i aportar-los totes els mitjans com fins i tot Oficines d’Observació del Canvi Climàtic per a fer-ho», ha conclòs.

Jornada pacto de alcaldes cPON ESTA