• El festival organitzat pel museu de la Diputació de València commemora els seus 20 anys d’existència amb una programació més extensa que arribarà a Meliana, Alaquàs, Macastre i Polinyà de Xúquer
  • El certamen té l’objectiu de mostrar la música tradicional valenciana des d’una perspectiva actual i donar a conéixer propostes musicals de tot el món que vinculen la tradició i la innovació

El festival Etnomusic commemora enguany el seu vinté aniversari amb una programació ampliada que s’inicia este dijous 20 d’abril i es prolongarà fins al 10 de juny. El certamen organitzat per L’ETNO, el museu de la Diputació de València, té programats 17 concerts amb propostes musicals tradicionals i innovadores de tot el món, alguns dels quals tindran com a escenari els municipis de Meliana, Alaquàs, Macastre i Polinyà de Xúquer.

Etnomusic 2023 ha sigut presentat este dijous en el museu de la Diputació amb la presència, entre altres, del diputat de Cultura, Xavier Rius, i el coordinador del festival, Francesc Cabañés.

El pròleg de la vintena edició és un concert especial de presentació a càrrec de Miquel Gil, qui ens oferirà el seu treball ‘20 anys d’Orgànic’. Serà un particular retrobament amb qui va publicar la seua més celebrada creació dos anys abans de posar-se en marxa Etnomusic, en sintonia coincident amb les noves energies que mostraven les músiques d’arrel amb el canvi de segle. Per a l’ocasió, el músic de Catarroja ha volgut estar acompanyat pel seu amic i col·laborador Borja Penalba i per la jove Noelia Llorens Titana, nova veu amb qui Miquel Gil ha compartit un dels últims projectes musicals.

Al maig, el festival començarà la seua habitual cadència de concerts amb el músic de la Corunya Xabier Díaz acompanyat per les Adufeiras de Salnitre i la seua interessant mescla de percussió i veus d’orígens gallecs, en un projecte, ‘As Catedrais Silenciades’, premiat per la crítica i el públic (Top ten de la World Music Charts Europe i Top of the World de la revista Songlines). Amb esta actuació s’inicia un recorregut musical que té una segona parada en la formació murciana Dones amb arrel, un merescut homenatge a la veu tradicional de les dones, a les mans de les quals està gran part del patrimoni oral del sud-est peninsular.

El músic valencià Efren López ha volgut celebrar l’estreta relació que manté amb Etnomusic constituint un projecte específic per al XX aniversari. Amb la seua formació, constituïda especialment per l’ocasió, l’artista ens portarà des de València al Mediterrani oriental, a l’Orient Mitjà i a Àsia Central. En el viatge de tornada, el festival es detindrà a la regió d’Apúlia, des d’on Antonio Castrignanò ens oferirà un personal redescobriment de la tradició musical del sud-est italià, amb el seu treball ‘Babilònia’, segon millor àlbum de 2022 per la prestigiosa World Music Chart Europe.

Etnomùsic Perifèric i itinerància

Com a proposta consolidada que atén nous formats per a nous públics, Etnomúsic Perifèric presenta dos projectes molt singulars reconeguts per la crítica. D’una banda, l’estimulant projecte de Maestro Espada, on els sintetitzadors analògics casen amb castanyetes i llaüts. Per un altre, Rocío Márquez+Bronquio, un nou projecte d’esta prestigiosa figura del flamenc que no deixa eixamplar els límits de la tradició en una constant experimentació de melodies, instrumentació, arranjaments, loops, entre altres possibilitats. En Etnomusic presentaran el seu últim treball ‘Tercer Cel’, un projecte molt innovador que ha sigut molt ben acollit per la premsa especialitzada (Premi Ruido al Millor Àlbum de l’any 2022 que atorga la PAM, Periodistes Associats Musicals i Premi ‘Coup de coeur’ al millor àlbum de Músiques del Món).

La programació de 2023 comptarà amb un concert familiar realitzat en col·laboració amb el SARC (Diputació de València) a càrrec de Kilema, músic de Madagascar i ambaixador de la cultura malgaixa que ha dedicat gran part de la seua carrera a la divulgació de la cultura africana entre el públic adult i infantil. Així mateix, i com a novetat en 2023, el festival inclourà dins de la seua programació un concert del Cicle Música en Construcció de la Diputació, del duo Silento, amb un repertori que inclou peces folklòriques, cançó d’autor, composicions pròpies i música tradicional.
El festival realitzarà la seua particular itinerància pels municipis de la província en l’espai ‘Etnomusic als pobles’, que en esta ocasió arribarà a Meliana, Alaquàs, Macastre i Polinyà de Xúquer, amb dues formacions valencianes que han acompanyat al festival des de l’els seus inicis: Krama, el qual presenta el treball del seu 15 aniversari on mescla ritmes i sons grecs amb lletres de poetes valencians; i Urbàlia Rurana, un grup valencià amb llarga trajectòria en la reelaboració de cants i danses tradicionals.

Els seus concerts estaran precedits per Naiet Cirerer, amb un espectacle que homenatja els narradors i cantants que viatjaven de poble en poble comptant i cantant romanços, havaneres o peteneras, en un record a les vetlades tradicionals d’antany.