• Este cap de setmana, el públic gaudirà de ‘Perseverance’ en Ribes Espai Cultural i de ‘Hammamturgia’ en el Teatre Principal
  • El teatre de la Diputació de València i el festival tornen a aliar-se en esta 36ª edició per a acostar la dansa a les generacions més joves

21/04/2023

Participar en una missió espacial o reflexionar sobre la creació i les condicions atmosfèriques que transformen les obres serà possible este cap de setmana amb ‘Perseverance’ i ‘Hammamturgia’. Es tracta de les dues propostes amb les quals l’Escalante Centre d’Arts Escèniques i Dansa València pretenen acostar la dansa contemporània al públic familiar, i especialment a la infància i la joventut, en la 36ª edició del festival.

La diputada de Teatres de la Diputació de València, Glòria Tello, ha explicat que “este cap de setmana la dansa és la protagonista amb ‘Perseverance’, que ens ensenyarà a estimar al planeta Terra, i amb ‘Hammamturgia’, una obra que treballa l’espai i el temps amb humor i bellesa”.

La directora i coordinadora artística del teatre, Marylène Albentosa, ha assenyalat que “és molt gratificant unir-nos de nou a esta gran festa de la dansa perquè les generacions més joves descobrisquen la seua diversitat i bellesa en el Teatre Principal i en Ribes Espai Cultural, espai cedit per la Regidoria de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València”.

“En Dansa València no podem comptar amb un millor aliat natural en la formació i atenció a nous públics com l’Escalante Centre d’Arts Escèniques, referent estatal des dels anys huitanta en les arts escèniques destinades al públic infantil. Any rere any, el festival programa espectacles estimulants per a una població familiar i juvenil de la mà de tan respectada institució. Esta edició, l’esforç conjunt s’ha estés fora dels escenaris, amb un taller per als alumnes del CEIP Cervantes en el qual les xiquetes i els xiquets han explorat els ritus i el temps lliure en el projecte La Panda”, ha assenyalat María José Mora, directora del festival.

Les entrades per a ‘Hammamturgia’ ja estan disponibles en la web i taquilla del Teatre Principal de València, mentre que les de ‘Perseverance’ poden adquirir-se en servientradas.com o en Ribes Espai Cultural abans de la funció.

Una missió espacial

‘Perseverance’ és una peça de dansa de la companyia alacantina Marroch que trasllada al públic familiar a l’any 2021. El que semblava un dia qualsevol s’altera quan uns éssers de blanc i amb casc sorprenen els espectadors i espectadores amb un trasto on es llig “Perseverance” i mostren una peculiar visió del planeta Terra feta des de l’espai.

A través de diferents llenguatges de moviment, ‘Perseverance’ s’ambienta en les expedicions espacials i planteja la necessitat d’intentar les coses, d’avançar i valorar les moltes facetes positives de nostre planteja, amb molt d’humor i un llenguatge especialment pròxim a la infància.

Després de les funcions per a escolars, la companyia Marroch actuarà davant el públic general el dissabte 22 d’abril a les 17.00 hores i el diumenge 23 a les 11.30 hores en Ribes Espai Cultural del Parc Central.

Creació i transformació de les obres

No obstant això, esta no és l’única proposta de l’Escalante i Dansa València per a este cap de setmana. El Teatre Principal oferirà una funció única de ‘Hammamturgia’, una nova obra coreogràfica que proposa una experiència rupturista de la plataforma escènica d’investigació Societat doctor Alonso.

Tomàs Aragay i Sofía Asencio fusionen les paraules “dramatúrgia” i “bany turc” per a lligar un espai de pensament amb un espai físic i referir-se així no sols a crear, sinó a les condicions atmosfèriques que produïxen la transformació de l’obra. ‘Hammamturgia’ transformarà així l’escenari en un gran camp d’acció on s’explora la relació de l’audiència amb les obres d’art que veu i experimenta.

La plataforma escènica d’investigació i producció explorarà així els canvis que es desenvolupen en l’espai este dissabte 22 d’abril a les 16.30 hores en l’emblemàtic teatre, amb accés a la sala pel carrer Viurés.

Repensar el folklore

D’altra banda, l’Escalante Centre d’Arts Escèniques i Dansa València s’han acostat al públic infantil i juvenil no sols a través de les funcions per a escolars, sinó també amb el laboratori participatiu La Panda, celebrat del 28 al 31 de març en el CEIP Cervantes de València.

Amb esta experiència, l’alumnat del centre ha creat un catàleg d’accions compartides amb les quals repensar què és folklore, celebració i ritu en les diferents edats del cos i s’ha treballat a donar valor a un temps no productiu.

Una experiència que ha sigut possible gràcies a Luz Prado i Alberto Cortés, al capdavant d’este laboratori que naix de la col·laboració entre Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat i el Festival Internacional Cádiz en Danza.